Grad Beograd pruža velike pogodnosti za poljoprivredne proizvođače iz Republike Srpske

Gradski menadžer Goran Vesić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković i direktorka Veletržnice Beograd Nataša Putnik razgovarali su o unapređenju saradnje Republike Srpske i Srbije u oblasti proizvodnje i prodaje poljoprivrednih proizvoda na Veletržnici

Veletržnica Beograd ustupiće 20 mesta poljoprivrednim proizvođačima i trgovcima iz Republike Srpske, koji će moći da ih koriste sa 50 odsto popusta u odnosu na uobičajene cene, rečeno je danas nakon sastanka predstavnika Grada Beograda, Veletržnice i Vlade Republike Srpske.

Naime, gradski menadžer Goran Vesić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković i direktorka Veletržnice Beograd Nataša Putnik razgovarali su o unapređenju saradnje Republike Srpske i Srbije u oblasti proizvodnje i prodaje poljoprivrednih proizvoda na Veletržnici.

- Veletržnica je ponudila ministarstvu iz Republike Srpske da se potpiše poseban sporazum koji bi regulisao da 20 poljoprivrednika iz Republike Srpske imaju beneficirane cene, 50 odsto poputa u odnosu na uobičajene cene, kako bi mogli da koriste kapacite Veletržnice i prodaju robu - rekao je Vesić novinarima nakon sastanka.

Gradski menadžer je naveo i da je Gluhakoviću predstavljen projekat izgradnje prve hale Veletržnice, koja je završeno oko 60 odsto, a u narednih deset do 15 dana će biti gotova javna nabavka za završetak hale.

Vrednost te nabavke će, rekao je Vesić, biti nešto veća od tri miliona evra, a novac je obezbeđen. Vesić veruje da će hala biti otvorena do kraja godine, a da će u narednim godinama biti zavrsene i druga i treća hala.

U novoj hali će, dodao je, biti odvojen magacin od 200 kvadrata kako bi proizvođači iz Republike Srpske mogli da naprave klaster i da zajedno nastupaju, a čime bi se pomogao i razvoj poljoprivrede u Republici Srpskoj i razvoj Veletržnice.

- Ovo je najveća veletržnica na Balkanu i danas, a to će tek biti kada svi radovi budu završeni - rekao je Vesić i dodao da Veletržnica Beograd ima najbolji položaj na Balkanu s obzirom da se nalazi na autoputu u blizini aerodroma.

Vesić je takođe rekao da Srbija i Republika Srpska imaju posebne odnose, kao i da je posebna obaveza da Srbija pomogne razvoj Republike Srpske.

Ministar Gluhaković istakao je da je današnji sastanak omogućio benefite za proizvođače iz Republike Srpske, koji žele da imaju skladišni prostor na Veletržnici Beograd i mogućnost da tu izlažu i prodaju robu.

Kako je istakao, prednost je i što su Srbija i Republika Srpska dobro povezane infrastrukturom pa proizvođači iz Republike Srpske mogu brzo da dođu do Veletržnice, na kojoj im se nudi mogućnost razmena roba i veliki broj kupaca sa svih prostora Balkana i šire.

- Kada smo okupljeni oko Veletržnice moći ćemo da ostvarimo veći profit - ocenio je Gluhaković koji je zahvalio Gradu i Veletržnici na omogućenim benefitima.

Direktorka Veletržnice istakla je da to preduzeće predstavlja nezaobilazan faktor u prometu voća i povrća u regionu, kao i da je zainteresovano da uspostavi saradnju sa Republikom Srpskom.

Veletržnica, prema njenim rečima, ima najbolju lokaciju u regionu i povezana je i sa međunarodnim autoputem i sa najvećim distributivnim centrima.

- Cilj posete je da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima i trgovcima iz Republike Srpske da ostvare što bolji plasman proizvoda na Veletržnici i da napravimo poduhvat kojim možemo da podignemo i naš potencijal širom regiona - rekla je Putnik.

Veletržnica Beograd je najveća institucija za promet poljoprivrednio-prehrambenih proizvoda u Srbiji i regionu bivše Jugoslavije. Zauzima parcelu na površini od 18,5 hektara, ima 870 prodajnih mesta i parking za kamionsku prodaju.

Poslovni i skladišni prostor zauzima površinu od 3.000 kvadratnih metara, a dnevno u proseku Veletržnicu poseti 2.000 poslovnih kupaca. Godišnji promet robe je oko 120.000 tona.

(Telegraf.rs / Tanjug)