Beograd zaradio desetine miliona evra od dočeka Nove godine

Na Trgu otvorenog srca od 14. decembra do 15. januara svakodnevno je prikazano ukupno 75 programa sa preko 500 izvođača. Koncert Harisa Džinovića održan je 30. decembra na Trgu republike kao uvod u novogodišnju noć. 31. decembra su na tri lokacije - ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije (Pop folk bini), na Trgu republike (Rok bini) i na Platou ispred Filozofskog fakulteta (Di-džej sceni) nasupili brojni popularni muzički izvođači

Komisija Grada Beograda za organizovanje dočeka Nove 2015. godine i Pravoslavne Nove godine kojoj je predsedavao Goran Vesić održala je danas sednicu na kojoj je usvojen Završni izveštaj.

Na sednici je konstatovano da je tradicionalna gradska manifestacija - Gradski doček Nove 2015. godine pod pokroviteljstvom grada Beograda, u izvršnoj produkciji Centra beogradskih festivala CEBEF-a, koja se održavala od 14. decembra 2014. do 15. januara 2015. godine bila veoma uspešna, uprkos veoma hladnom vremenu. Na Trgu otvorenog srca od 14. decembra do 15. januara svakodnevno je prikazano ukupno 75 programa sa preko 500 izvođača.

Ove programe je posetilo preko deset hiljada mališana. U okviru programa je održana i noć kupovine Grazia Shopping Night, 26. i 27. decembra, kao i tradicionalna trka Deda Mrazeva na Terazijama 28. decembra.

Duž glavnog gradskog šetališta, u Knez Mihailovoj ulici, upriličen je Novogodišnji bazar koji je obuhvatao tezge sa raznovrsnim proizvodima, a na početku ulice su postavljene drvene kućice u kojima se prodavali suveniri, hrana, slatkiši i topli napici.

Koncert Harisa Džinovića održan je 30. decembra na Trgu republike kao uvod u novogodišnju noć. 31. decembra su na tri lokacije - ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije (Pop folk bini), na Trgu republike (Rok bini) i na Platou ispred Filozofskog fakulteta (Di-džej sceni) nasupili brojni popularni muzički izvođači pomenutih žanrova.

Za ljubitelje klasične muzike, u Sava centru je za novogodišnji doček u punoj sali održan besplatni koncert u kome su izvedena popularna klasična dela i najlepše operske arije. U organizaciji Turističke organizacije Beograda, proslava Nove godine u Ulici otvorenog srca nastavljena je 1. januara. Za pravoslavni Božić, Unija pekara i Turistička organizacija Beograda priredile su tradicionalno lomljenje velike božićne česnice na Trgu Republike.

Konstatovano je da je grad Beograd iz budžeta Sekretarijat za kulturu za organizaciju svih ovih događaja potrošio 8. 244. 900 dinara, od čega je 6.927.684,75 isplaćeno za honorare izvođača.

Predsednik Komisije Goran Vesić rekao je posle sednice da je doček Nove 2015. godine bio najspekatukalarniji koji je održan u Beogradu u poslednjih desetak godina.

- Prema podacima Zavoda za statistiku i informatiku za decembar broj turista u Beogradu iznosio je preko 60. 000 bez privatnog smešataja koji se ne evidentira, a nezvanične procene su da bi broj turista u tom slučaju bio veći i za pedeset odsto od zvaničnog. Treba istaći i podatak Narodne banke i menjačnica da turista u proseku dnevno potroši oko 400 evra kao i da ovi turisti u Beogradu ostaju više dana, u proseku dva - tri dana. Kada sve uzme u obzir jasno je da je Beograd u decembru imao sjajnu zaradu od turizma koja se meri desetinama miliona evra. Taj novac je otišao u hotele, restorane, prodavnice kao i državi kroz PDV i boravišnu taksu - rekao je Vesić.

Goran Vesić se posebno zahvalio kompanijama koje su pomogle donacijama organizaciju dočeka Nove godine.

- Posebnu zahvalnost dugujemo Er Srbija, Etihadu, Maksi (Delez), Almi Kvatro, Beogradskoj kulturnoj mreži, Atika medija (magazin Gracija), MB gas. Svojim angažovanjem održavanje manifestacije su pomogli Beokom, Služba za opšte poslove uprave Grada, Turistička organizacija Beograda, JP "Vodovod i kanalizacija", JKP "Gradska čistoća", JKP "Zelenilo Beograd", JP "Parking servis", Sekretarijat za saobraćaj, Direkcija za javni prevoz, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo odbrane, MUP Republike Srbije odnosno Uprava saobraćajne policije i Sektor za vanredne situacije, rekao je Vesić i dodao da je dogovoreno da odmah počnu pripreme za doček Nove 2016. godine koji treba da bude najatraktivniji u regionu kako bi veliki broj naših tradicionalnih turista iz Slovenije, Bugarske, Hrvatstke, Makedonije, Rumunije, Grčke, BiH i Crne Gore na vreme znao šta mogu da očekuju u našem gradu.

- Za ovogodišnji doček biće urađene kućice za prodaju robe kakve su ove godine bile na Trgu otvorenog srca za čitavu Knez Mihajlovu ulicu tako da će naša glavna ulica tokom praznika podsećati na sve moderne prestonice. Takođe, od sledeće godine, kao deo novogodišnjeg programa vraća se otvoreno klizalište na Trgu Nikole Pašića.

Nadamo se da će Beograd ove godine nekoliko meseci pre dočeka objaviti imena izvođača i da će to uticati na veću posetu turista za naredni doček. Beograd dobija svake godine sve veće i veće prihode od turizma i kako bismo dobili nove turiste moramo da imamo atraktiovne sportske, kulturne i koncertne događaje. Doček Nove godine je jedan od najvažnijih događaja i zato se ove godine na vreme pripremamo za te dane - rekao je Goran Vesić.

(Telegraf.rs)