KOMŠIJE VAM LOME I BUŠE PO ZGRADI? Evo kako da ih prijavite, kome i koliko će biti kažnjeni!

U vreme od 13.00 do 17.00 časova i od 22.00 do 6.00 časova, bez obzira da li je u pitanju radni dan, praznik ili vikend, stanari se moraju ponašati na način koji obezbeđuje potpuni mir i tišinu u zgradi (vreme odmora). Ukoliko se radovi izvode tokom "zabranjenog" peroda, novčana kazna se kreće u rasponu od 5.000 do 500.000 dinara

Svako ko živi u Beogradu, barem je jednom došao u situaciju da ga iz popodnevne dremke ili jutarnjeg sna trgne onaj užasni, razorni zvuk bušilice. U trošnim stambenim zgradama često se izvode različiti radovi, što proizvodi veliku buku koja smeta stanarima.

Kada dođe do situacije gde buka zaista postaje nesnosna i narušava sve norme reda i mira, nameće se pitanje kome se obratiti. Međutim, ono što je možda još važnije jeste vreme u kojem je dozvoljeno i zabranjeno izvođenje radova.

U potrazi za odgovorima, kontaktirali smo komunalnu policiju, kojoj se i sugrađani mogu obratiti ukoliko imaju opravdan razlog. 

Na prvo pitanje - od kada do kada tačno traje kućni red, dobili smo odgovor da se taj interval odnosi na vreme od 13 do 17 časova, a ne od 14, kako većina ljudi misli. Takođe, u tom periodu je zabranjeno ometanje stanara bilo kakvom vrstom buke.

- Odlukom o kućnom redu u stambenim zgradama ("Sl. list grada Beograda", br. 12/96 - prečišćen tekst, 14/96 - ispr., 6/99 i 11/2005) reguliše se kućni red u stambenim zgradama na teritoriji grada Beograda, pod kojim se podrazumevaju pravila ponašanja vlasnika, odnosno korisnika stanova i drugih posebnih delova zgrade, vezana za korišćenje zajedničkih delova zgrade i zajedničkih uređaja i instalacija u zgradi, kao i druga pitanja kojima se obezbeđuje mirno i nesmetano korišćenje stanova i drugih posebnih delova zgrade.

- Odluka određuje da je pri korišćenju stana i zajedničkih prostorija u zgradi zabranjeno vikom, bukom, trčanjem, skakanjem, igranjem loptom i sličnim postupcima ometati druge stanare u mirnom korišćenju stana. Korišćenje raznih mašina i uređaja, muzičkih aparata, radio i televizijskog prijemnika, kao i sviranje i pevanje u stanu, odnosno zgradi, dozvoljeno je samo do sobne jačine zvuka - objasnili su u komunalnoj policiji.

O vremenskoj zabrani izvođenja radova, navodi se da je u periodu od 13 do 17 časova to najstrožije zabranjeno, kao i od 22 časa do 6 sati ujutru.

- U vreme od 13.00 do 17.00 časova i od 22.00 do 6.00 časova, bez obzira da li je u pitanju radni dan, praznik ili vikend, stanari se moraju ponašati na način koji obezbeđuje potpuni mir i tišinu u zgradi (vreme odmora).

Ono što je možda najneverovatnije, jeste visina kazne koju možete platiti ako ne poštujete pravila. Ukoliko se radovi izvode tokom "zabranjenog" peroda, novčana kazna se kreće u rasponu od 5.000 do 500.ooo dinara!

- Što se tiče visine kazni koje određuje predmetna odluka, u slučajevima kada se konstatuje ometanje drugih stanara bukom, može se podneti zahtev nadležnom prekršajnom sudu, gde sudija može izreći novčanu kaznu u rasponu od 5.000 do 500.000 dinara za pravno lice, od 250 do 25.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice i od 2.500 do 250.000 dinara za preduzetnika.

Kada dođe do situacije gde su građani rešeni da podnesu krivičnu prijavu protiv nekoga, mogu se obratiti opštinskoj i gradskoj komunalnoj inspekciji i komunalnoj policiji.

- S obzirom da su u toku izmene i usklađivanje gradskih odluka, pa i Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama, sa novim Zakonom o prekršajima u delu koji se odnosi na određivanje prekršaja za koje će se moći izdavati prekršajni nalog, Komunalna policija kao ovlašćeni organ za izdavanje prekršajnog naloga svakako će u svom radu primenjivati isti kada se Odlukom precizno definišu prekršaji- naveli su u policiji.

Rečeno nam je da se ovakvi problemi najčešće rešavaju dolaskom na lice mesta, gde određena jedinica sprovodi zakonske mere. Ipak, u najviše navrata lica koja se kontrolišu odreaguju na upozorenje komunalnih policajaca na obavezu poštovanja kućnog reda.

(D. Čavić)