A ĆEVAPI NA SVE STRANE: U centru Beograda nema restorana sa veganskom hranom (FOTO)

Ukoliko ste vegan ili vegetarijanac, ili samo posvećujete posebnu pažnju zdravoj ishrani a živite u Beogradu, postoji velika šansa da ćete ostati gladni prilikom obilaska grada ili noćnom izlasku jer je veoma malo restorana koji u svom meniju imaju vegansku hranu, a štandovi sa takvom ponudom gotovo ne postoje

Kao društvo, spremni smo da upiremo prst i pravimo problem oko načina života sa kojim se ne slažemo.

Ukoliko nisu javno ismejani, ljudi koji vode računa o zdravoj ishrani su često osuđeni da svoju hranu nose sa sobom ili da trpe glad, jer u centru Beograda postoji veoma malo restorana koji u svom meniju imaju vegansku hranu, a štandovi sa takvom ponudom gotovo da ne postoje.

Činjenica je da je veganska kuhinja zahtevna, da se u takvim jelima kombinuju različite namirnice, pa je samim tim neophodno dobro poznavanje bilja, žitarica, povrća, kao i načina njihove obrade, ali priznaćete, ništa nedostižno.

Ukoliko niste znali šta znači biti vegan, a šta vegetarijanac, to možete pročitati OVDE.

undefined

U mnogim svetskim metropolama uveliko je zavladao trend zdrave ishrane, pa se u gradovima širom sveta mogu naći mnogi restorani organskih jela, što nije slučaj sa našom prestonicom.

S druge strane, glavne ulice grada i najpoznatija turistička okupljališta vrve od objekata u kojima ozbiljni gurmani mogu uživati u raznovrsnoj ponudi jela životinjskog porekla.

U zemlji gde je glavna gastronomska dilema roštilj ili pečenje, odabir veganske hrane najčešće predstavlja samo predmet podrugljivih razgovora, postoji tek nekoliko restorana koji su doneli organsku hranu i podigli je na zavidan društeni nivo što svakako nije dovoljno niti najpristupačnije rešenje.

Čini se da je ideja promovisanja zdravog načina života u Beogradu u startu osuđena na propast. Koliko restorana zdrave ishrane biste vi mogli da navedete?!

S druge strane, cene veganskih specijaliteta nisu dovoljno pristupačne da bismo mogli svakodnevno i sa lakoćom da finansiramo zdrav način ishrane.

Iako ovaj tekst vegane podseća na izazove sa kojima se svakodnevno susreću, a dežurnim gilipterima mesto za nove teorije zavere, mi ipak naginjemo iniciranju otvaranja novih i relativno pristupačnih restorana veganskih specijaliteta.

(Mihajlo Pavić)