Divlja gradnja divlja na Karaburmi, Grad obećao pojačanu kontrolu nadziđivanja!

Već duže vreme, gotovo čitavu deceniju, cvetaju bespravne nadogradnje na Karaburmi i isto toliko dugo se ćuti o tome. Ulice u kojima je divlja gradnja prosto "cvetala" su Diljska, Patrisa Lumumbe, Pane Đukića, Srnetičkoj, Vlašićkoj, Stevana Dukića, Juhorska...

Na Karaburmi je prema nezvaničnim podacima u poslednjih nekoliko godina bespravno nadograđeno oko 2.000 stanova, odnosno oko 35.000 kvadrata. Ulice u kojima je divlja gradnja prosto "cvetala" su Diljska, Patrisa Lumumbe, Pane Đukića, Srnetičkoj, Vlašićkoj, Stevana Dukića, Juhorska...

O ovome su mnogi stanovnici ovog dela Beograda, ali kao po pravilu, do sada nije bilo nikakve reakcije. Poslednji u nizu je primer iz Uralske ulice, gde je jedan od čitalaca Telegrafa žrtva nelegalne gradnje. Podsetimo, on tvrdi da su zahvaljujući “kombinacijama sa opštinarima” preduzimači postali toliko bajati da se nadziđuju čak i zgrade za koje su se veštaci izjasnili da ne mogu da izdrže teret ovih zahvata:

- Živim u zgradi koja je stara “milion godina” i koju su u nekoliko navrata pokušali da nadzidaju – kaže za Telegraf stanar koji je insistirao na anonimnosti, pa dodaje:

- Pre nekoliko dana je Goran Vesić najavio da neće više smeti da se zida tamo gde je to opasno i zabranjeno, ali su već sutradan u našu zgradu došli građevinari na premeravanje, u cilju početka nadziđivanja. Pokušao sam da ih sprečim i odvratim od namere pokazavši im mišljenje veštaka da je naša zgrada prestara i pretrošna za nadziđivanje novih spratova i doziđivanje terasa, ali su mi rekli da o tome ne odlučujem ja, te da imaju vezu u opštini Palilula i da ih baš briga za mišljenje veštaka – kaže rezignirani stanovnik Karaburme.

Nevladina organizacija "Pokret za slobodu" je u nekoliko navrata ukazivala na ovaj gorući problem Karaburme.

- Već duže vreme, gotovo čitavu deceniju, cvetaju bespravne nadogradnje na Karaburmi i isto toliko dugo se ćuti o tome. Do pre par godina bile su potpuno nelegalne, a sada su polovično. Veoma vešto se snalažljivi ‘’divljaci’’ domognu potpisa stanara jedne zgrade i divljanje može da otpočne. Njihova poslovna ponuda je zapravo trgovina – za potpis stanara se nudi okrečen ulaz, nova vrata, ptt sandučići… Najnovija ‘’trgovina’’ uključuje i doziđivanje potpuno nelegalnih terasa koje duboko zadiru u zone trotoara i zelenila i koje nikada i neće postati legalne… ali to kao da nikoga ne zanima jer neki stanari dobijaju nelegalni kvadrat terase i okrečen ulaz, a ‘’divljaci’’ čitavo potkrovlje, tačnije jedan sprat sa 5-6 stambenih jedinica za prodaju po paprenim cenama po kvadratu koje su stalno u porastu - objavila je ova organizacija.

Novoizabrano rukovodstvo Grada je u nekoliko navrata najavljivalo strože kontrole nadziđivanja zgrada, kao i oštro kažnjavanje odgovornih za ova dela. Gradski menadžer Goran Vesić najavio je veliku akcija popisa svih građevinskih objekata u Beogradu, s ciljem da se bespravna gradnja zaustavi i da oni koji grade plaćaju državi dažbine.

Posao radi naša inspekcija zajedno sa Komunalnom policijom, jer smo ustanovili da je u procesu legalizacije došlo do određenih zloupotreba. To znači da se neki obejkti i danas grade bez odgovarajuće dokumentacije, što je inače krivičnio delo. Kada završimo taj popis, zajedno sa republičkim organima izvršićemo proveru da li postoje određene dozvole, povećan broj kvadrata u odnosu na dozvolu, da li je prijavljena nelegalna gradnja opštinama, a nije se intervenisalo, i onda ćemo zajedno sa republikom rešavati problem bespravne gradnje. Legalizacija nije način da se pospešuje bespravna gradnja, već da se zaustavi i stavi u legalne tokove, da ti koji grade plaćaju državi dažbine - rekao je Vesić.

Podsetimo, cela severna padina Karaburme prema Dunavu - klizište, geostatički nestabilna i nepogodna za gradnju višespratnica, svi ovi objekti nikli su bez ikakvog papira. Stručnjaci ističu da su klizišta, pored trusno nestabilnih lokaliteta, najopasniji tereni za gradnju.

(Telegraf.rs)