PRVA SRPSKA FORMULA: Naši studenti prave bolid koji će se trkati za Srbiju! (FOTO) (VIDEO)

Studenti viših godina Mašinskog fakulteta rade na izradi vozila za takmičenje Formula Student, na kojem će kao jedini srpski tim predstavljati Univerzitet u Beogradu. Međutim, zbog ograničenih sredstava, studenti su organizovali i akciju prikupljanja novca koji im je potreban da bi finalizovali projekat

Mnogi mladi studentske dane provode bezbrižno, najčešće uvaljeni u udobne fotelje nekog gradskog kafića. Međutim, na drugoj strani su oni koji su prepoznali značaj praktičnog rada i usavršavanja u struci.

Telegraf vam predstavlja studentski tim pod nazivom "Drumska strela" koji će jedinstvenim projektom izraditi bolid za takmičenje "Formule Student", koje predstavlja jedno od najprestižnijih svetskih takmičenja za mlade studente inženjere.

U ovom projektu učestvuje 25 studenata Mašinskog, Elektrotehničkog, Saobraćajnog i Fakulteta organizacionih nauka, podeljeni u nekoliko timova. Na ovom takmičenju, studenti će kao jedini srpski tim predstavljati Univerzitet u Beogradu. Studenti isključivo samostalno izrađuju vozilo koje će predstaviti na takmičenju.

- Ceo program traje godinu dana, proces projektovanja vozila traje oko 7 meseci, a nakon toga sama izrada vozila traje oko 2 meseca. Imamo veoma organizovan sistem, a svih 25 članova su podeljeni u nekoliko podtimova: tim za pogon i elektroniku, tim za konceptulani dizajn, tim za proizvodnju i montažu, tim za oslanjanje, upravljanje i kočenje i tim za marketing i sponzorstva - kaže Predrag Mrđa, vođa projekta za ovu sezonu, inače student treće godine doktorskih studija na Mašinskom fakultetu.

Do sada ekipa "Drumska strela" je učestvovala na tri takmičenja, a ove godine bi trebalo da učestvuju na još dva takmičenja, u Italiji i Austriji. Prve godine su učestvovali samo s idejnim projektom i zauzeli su drugo mesto. Nakon toga su napravili prvo vozilo, pa zatim i drugo i sad je red na treće.

Najbolji rezultat su postigli na prošlogodišnjem takmičenju u Italiji gde su zauzeli 10. mesto od ukupno 43 tima iz celog sveta. Evo kako je izgledao jedan krug vožnje u Italiji:

- Izazov je veliki jer je potrebno napraviti trkački bolid. Naša ekipa je prethodnih godina imala mnogo uspeha na ovom međunarodnom takmičenju, pa i sad očekujemo dobar plasman - kaže Jelena Sindžirević, studentkinja FON-a koja je zadužena za marketing i PR odnose ove studentske ekipe.

Pripreme za "Formulu Student" traju već nekoliko meseci. Mladi stručnjaci imaju veliku želju i entuzijazam da se pokažu u što boljem svetlu, ali im je potrebna i finansijska podrška. Tim je osmislio marketinšku kampanju „NAŠA TRKA“ u kojoj će prikupljati novčana sredstva od gradjana Srbije.

Za uplatu veću od 1.000 dinara dobija se nalepnica na oplati novog vozila veličine 20x20mm, gde građani mogu da pokažu svoju kreativnost i na taj način budu deo tima. Pored nalepnice dobijaju mogućnost da prisustvuju otkrivanju novog vozila i test vožnji na NAVAK-u.

Pogledajte kako izgleda formula ekipe "Drumska strela".

(Mihajlo Pavić)