PAPRENO: Porez na stan veći i za 80 odsto

Uručivanje poreskih rešenja počeće danas u opštini Savski Venac. Najkasnije do sredine maja rešenja će dobiti i ostale opštine, kažu u gradskoj Uparavi prihoda. Procentualno najveće povećanje poreza beleže stari stanovi, dok je iznos poreza najviši za novogradnju

Trećina vlasnika stanova u Beogradu, ove godine platiće maksimalan porez koji je za 80 odsto veći nego prošle godine.

Uručivanje poreskih rešenja počeće danas u opštini Savski Venac. Najkasnije do sredine maja rešenja će dobiti i ostale opštine, kažu u gradskoj Upravi prihoda. Procentualno najveće povećanje poreza beleže stari stanovi, dok je iznos poreza najviši za novogradnju, objavljuje RTS.

Stručnjaci smatraju da je novi poreski zakon pravedniji od starog ali i da će porezi na imovinu i dalje rasti. U novom oporezivanju više nema slobodne procene za olakšice.

Važni su godina gradnje i tržišna vrednost. Ako vlasnik ne živi u stanu nema pravo na olakšice. Umanjenje poreza moguće je i do 50 odsto, ako ta olakšica nije veća od 20.000 dinara.

Za stanove koji se prvi put oporezuju ne važi limit koji je propisalo privremeno Gradsko veće. Prema tom limitu, novi porez u odnosu na stari ne sme biti veći od 80 odsto. To posebno zabrinjava žitelje najmlađeg Beogradskog naselja na Voždovcu.

Osnovica za oporezivanje je tržišna vrednost stana. Olakšica za kvalitet gradnje više ne postoji već samo za amortizaciju, što je doprinelo da porez na starije stanove značajnije skoči.

Za stan od 50 kvadrata, porez u prvoj zoni Starog grada porez je veći za 80 odsto i iznosi 6.500 dinara. Za novi stan na istoj lokaciji uvećanje je svega 16 odsto ali je iznos poreza duplo veći.

Slično je i u drugoj zoni kod Starog Merkatora. Što je zona dalja poput, četvrte u Borči i na Petlovom Brdu, raste i skok poreza za novi stan.

Tamo je za stare stanove porez nešto preko 2.000 dinara, a za nove preko 7 000. Isti stan od 50 kvadrata u ekstra zoni na Dedinju, ne dostiže maksimalno povećanje, porez je 12.200 dinara dok je za novi stan na istoj lokaciji porez preko 20.000 dinara.

Zbog pada tržišne vrednosti stanova oko tri odsto vlasnika dobiće ove godine manje poresko zaduženje. Među njima je i više od 700 stanova na Savskom vencu, ali će najveći porez na toj optštini, od čak 9.300.000 dinara, platiti vlasnik četiri nekretnine, površine 4.000 kvadratnih metara.

(Telegraf.rs)