Vodič za put oko sveta iz vašeg doma preko doručka: Čokoladna kaša sa usoljenom ribom ili zemičke sa kardamonom?
Doručak – taj najvažniji obrok u toku dana o kom dijetetičari toliko pričaju – mogao bi da bude sjajna prilika da proputujete svet a da nikad ne napustite svoju kuhinju.
Ako obožavate dobru hranu i putovanja, postoji način da pobedite izolaciju: možete da otkrivate nove zemlje iz bezbednosti vlastite kuhinje.
Sve što vam je potrebno je malo mašte, vaše čulo ukusa i vođstvo super gurmanke Emili Elize Miler.
Verovatno najbolji dnevni obrok da vas lansira na ovu kulinarsku odiseju jeste skromni doručak.
„Toliko toga možete da naučite o zemlji na osnovu toga šta ljudi biraju da jedu ujutro", kaže Miler.
- Kako su izgledala prva putovanja avionom i šta vas čeka ubuduće
- Red slanine, red sira, red luka: Domaća hrana malih proizvođača osvaja Srbiju preko Fejsbuka
- Sanjaju li vegani iz Srbije domaći ajvar u Kanadi
Ako neko zna, ona zna. Neki ljudi preskaču doručak. Neki ljudi obožavaju doručak - a onda imate Emili Elize, koja je provela tri godine putujući po svetu samo da bi isprobala više od 1.000 doručaka (jeste, ponekad više od jednog dnevno).
Ona kaže da suština nije samo u hrani. Njena strast prema doručku često potiče od želje da sazna više o onome što zove „jutarnja kultura obedovanja" na različitim mestima na svetu.
Dakle, jeste li spremni za putovanje?
Putovanje bez izlaska iz kuće
„Spremanje doručka iz neke druge kulture pruža vam intiman uvid u njihov najličniji deo dana", kaže Emili Elize.
„Prosto naučivši neki novi recept, možete da delite sto za doručkom sa narodima udaljenim hiljadama kilometara."
Izolacija je značila da smo morali da potisnemo našu strast za lutanjem.
Ali mi i dalje možemo da otkrivamo nova mesta preko kuvanja, koje je „neverovatno moćno sredstvo za korišćenje tokom ovog perioda", tvrdi ova Amerikanka koja piše o hrani.
I nemojte da se nervirate zbog sastojaka - upotrebite ono što imate i odlučite se za zamenu ukoliko ne možete da nađete neki originalni izbor.
Sklonost neočekivanom
Čini se da se jaja visoko kotiraju na svačijoj kulinarskom dnevnom redu, ali ima toliko toga što još može da se otkrije.
„Volela bih da krenem sa malo bak kut teha, izdašne, mirišljave, biberom začinjene supe od kosti iz Singapura", kaže Emili Elize.
Ukoliko mislite da je teško oduševiti se činijom retke supe iz koje viri svinjsko rebro, čekajte samo dok ne probate.
„Jedan srk će vam biti dovoljan da budete šokirani količinom ukusa koji stanu u samo jednu kašiku. To je jedan od doručaka koji me je najviše iznenadio u životu."
Može da postane još uzbudljivije ako umočite malo jutiaoa. To je kineska duga krofna ili kolačić, kojim možete da natopite svaku kap.
Filipini takođe imaju bogatu ponudu neočekivanih kombinacija ukusa, kao što ćete otkriti ako isprobate dve njihove poslastice: kamporado (čokoladna pirinčana kaša) sa tujo (usoljena sušena riba).
Emili Elize oduševljeno otkriva: „Neobično se dobro slažu, to je kao nekakva ludačka umami bomba!"
A onda je tu mas huni, super lagano jelo sa Maldiva koje možete da napravite sa rendanim svežim kokosom i konzervom tunjevine.
„Nikad ne biste pomislili da se kokos i tunjevina tako dobro slažu, ali kad ih pomešate sa limetom i banana papričicama [ili zelenom čili papričicom], briljantno je! Zaista izvrsno i kiselkasto."
A ako zaista želite da otpustite sve kočnice, ubacite tu mešavinu u malo indijskog rotija i počastite se najukusnijim malim sendvičima, ističe ona.
Osnovni „atlas doručka"
Ova autorka o hrani veruje da postoje neka mesta na svetu koja prosto morate da posetite samo zbog njihovog doručka, mada je odabir ključnih stanica u jednom takvom kulinarskom atlasu „toliko težak da je skoro nemoguć", priznaje ona.
Počnite tako što ćete zamisliti da ste se probudili u Meksiko Sitiju i počastite se sa malo čilakvilesa.
„Ove fantastične iscepkane kukuruzne tortilje prekrivene su zelenim i crvenim paradajz sosom, poslužene sa kiselom pavlakom, sirovim crnim lukom i tračicama piletine."
Ili skoknite do Libana i probajte „fantastični fateh, jelo od kuvanih slanutaka koje se služi uz krckavi libanski pljosnati pita hleb, jogurt sa belim lukom, prekriveno orasima kuvanim u jagnjećoj masti."
Još nešto što „morate da probate je saimin, jedinstvena kreacija sa Havaja koja inspiraciju traži u Japanu, Kini i Filipinima: zdela sa nudlama, sušenim škampima i parčetom riblje pite u sladunjavoj čorbi, prepunoj umamija.
„Takođe prosto obožavam doručak u Etiopiji", kaže Emili Elize, „naročito enkulal tibs - jaja služena sa začinjenim pročišćenim puterom ili niter kibehom. Strašno je ukusno."
Na spisak dodaje Nigeriju, još jednu zemlju sa jakom kulturom doručka.
„Ovde činija instant indomi nudla sa kajganom odozgo lepo će vas pripremiti za dan, čak i ako nije potekla sa jednog od njihovih tradicionalnih mai šai štandova."
Gozba sa skromnim sastojcima
„Verovatno ne postoji dvoje ljudi koji se slažu šta čini savršen doručak", kaže Emili Elize. Ali ona je sigurna da vam ne trebaju skupi sastojci da biste spremili sebi pravu gozbu.
„Skromno jaje je jedan od najčešćih sastojaka za jutarnjom trpezom širom sveta", ističe ona.
Svakako su vam potrebna ako želite da skuvate čangvu iliti „mlečnu supu" - jedno od najdrevnijih jela u Latinskoj Americi - onako kako to radi narod Muiska u planinama Kolumbije.
Ponekad samo malo začina čini veliku razliku: „Jako volim zemičke sa kardamonom iz Švedske", kaže ona, gde je obično slatko testo za hleb izdignuto na viši nivo dodavanjem malo jakog začina.
„A u Centralnoj Aziji - ili bilo gde drugde gde ima turske ili iranske dijaspore - sa malo svežeg sira, grožđica, oraha, meda i dobrog hleba mogu da vas posluže jelom koje može da bude skromno a opet izdašnog ukusa."
Tečni doručak
Neke kulture imaju tajni sastojak koji se stara da za stolom uvek osetite „onaj poseban faktor": čaj.
„U Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru služe čajkarak, izvrsni sveži crni čaj pomešan sa mlevenim kardamonom i mlekom", kaže Emili Elize za običaj koji se smatra da je stigao iz Indije i Pakistana.
„A umesto toga možete da dodate malo kondenzovanog mleka, ako želite da mu date istočnoazijski šmek. Sve se svodi na veoma kul mešavinu kultura."
- Da li su prijatelji loši po vaše zdravlje
- Birtija „Kod poslednjeg zalogaja“: Kad je novinarima hrana beg od rata
Indija uvodi čaj u drugu dimenziju svojim masala čajem, „gde se crni čaj meša sa aromatičnim začinima kao što je cimet, đumbir i biber, i služi sa jako vrućim mlekom."
Ali za mnoge, napitak koji kaže „jutro" kao nijedan drugi je kafa, a menjanje vaše tehnike spremanja kafe može da vas odvede na neka veoma daleka mesta.
Šta kažete na to da probate malo turske kafe ili kafesito sa Kube?
Ili ste možda više raspoloženi za nešto van dobro utabanih staza? Nema problema, uvek možete da se osvežite s malo mirišljavogčaja od ruže iz Irana, ili uživate u gorčini dobre infuzije jerba matea iz Argentine.
Emili Eliz Miler piše o hrani i autorka je knjige „Doručak: Kuvar". Takođe vodi časove pripremanja doručka u restoranima širom sveta.
Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk