Užičani piju vodu zagađenu crvima

Biološko ispitivanje vode sa izvorišta Sušička vrela pokazalo je da je voda koju Užičani piju zagađena slobodno živećim organizmima – nematodama, tj. crvima

Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) saopštio je da biološko ispitivanje vode za piće sa izvorišta Sušička vrela, sa koga se Užice alternativno snabdeva vodom, zagađeno crvima.

Ova ustanova saopštila je da ispitivanje „ukazuje na prisustvo slobodno živećih organizama – nematoda“ i nije pružila konkretno značenje ovog termina na latinskom jeziku, poznatog verovatno samo uskom krugu upućenih.

Internet podaci kažu da su nematodi paraziti, „valjkasti crvi ili tip beskičmenjaka koji se odlikuje oblim, izduženim, tantkim i nesegmentisanim telom“, prenosi Blic.

Iz ZZJZ kažu da hemijska ispitivanja ovih uzorka ukazuju na higijensku ispravnost vode i objašnjavaju da prisustvo nematoda nema patogeno dejstvo po zdravlje ljudi.

- Ovakav nalaz je pokazatelj neophodnosti dodatnih aktivnosti u tretmanu prečišćavanja i dezinfekcije vode za piće što je obaveza JKP „Vodovod“ – navode u ZZJZ.

Nezvanično se saznaje da je zagađenje posledica otpadnih voda koje su rečicom Sušicom dospele do podzemnog izvoriša na njenoj levoj obali u ataru sela Tripkova.

(Telegraf.rs)