DA LI JE U PRAVU: Student rešio misteriju nestanka malezijskog aviona?

Mladi Amerikanac smatra da je verovatno došlo do nagle promene pritiska u avionu, koja je putnike onesvestila i pilote dezorijentisala, dok američki istražitelji sve više veruju da je avion otet

Endru Ode (20), mladi američki apsolvent sa Stenford Univerziteta, došao je do teorije o nestanku famoznog aviona "Malezije Erlajnz" na letu MH370, koja je postala viralna na internetu i čeka da je avijatičarski eksperti potvrde.

U svom postu na internetu, naveo je da je direktiva Federalnog vazduhoplovstva uočila slabost na avionima tipa Boing 777. Prema direktivi koji citira, bio je izveštaj o "pucanju trapa ispod satelitske komunikacije".

Iz svega ovoga, pretpostavio je da je malezijski avion imao isti problem. To bi značilo da je došlo do prekida satelitskih komunikacija, kao i da je dovelo do spore dekompresije (nagla promena pritiska) u avionu, koja je putnike onesvestila i pilote dezorijentisala.

- Ako je dekompresija bila dovoljno spora, moguće da piloti nisu to ni primetili pa nisu stavili maske na vreme - napisao je Endru.

Takođe, notirao je da letelice Boing 777 ne pružaju maske za kiseonik dok se ne dostigne visina od otprilike 4.000 metara. Do te visine su putnici, usled dekompresije, verovatno bili bez svesti. Tome ide u prilog da je bio noćni let i da je većina putnika spavala.

Po njegovom mišljenju, nije došlo do eksplozivne dekompresije ili dezintegracije tokom leta. Endru, student informatike, rekao je "Strejts Tajmsu" da je uzimao u razmatranje da upiše vazduhoplovni inženjering, jer je njegov otac imao pilotsku dozvolu i odrastao je okružen avionima.

AVION IPAK OTET?

Američki istražitelji veruju da su komunikacioni sistemi nestale letelice ugašeni u razmaku od 14 minuta. Odašiljači bi trebalo da se ugase u isto vreme, što bi značilo da avion nije pao zbog teškog kvara.

Britanski "Dejli mejl" je napisao da je jedan komunikacioni sistem ugašen u 1.07 sati, dok je drugi ugašen u 1.21 časova. To je trenutak kada je pilot kontroli leta rekao "laku noć", nakon čega je avion skrenuo s putanje i krenuo prema zapadu.

Zbog toga, američke vlasti veruju da je avion leteo još četiri ili pet sati i da se zatim srušio u Indijski okean.

Za sad vlasti i dalje uzimaju mogućnost da je avion možda otet. "Vol Strit Žurnal" je izneo pretpostavku da je pilot, ili neko drugi, sam ugasio odašiljač da se letelica više ne bi videla na radaru i otišla u neku drugu zemlju.

Avion "Malezije Erlajnz", sa 239 putnika i 12 članova posade, nestao je 8. marta, a od tada mu se gubi svaki trag. U potragu za Boingom 777 uključene su mnoge zemlje, a područje pretrage se svakog dana sve više proširuje.

(Telegraf.rs / Izvor:straitstimes.com/dailymail.co.uk)