Predizborna tišina od ponoći, odnosi se i na internet!

Predizborna tišina, uoči vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, počeće u ponoć i trajaće do 16. marta u 20 sati, a odnosi se na sva sredstva javnog informisanja uključujući internet i portale

Predsednik Republičke izborne komisije Dejan Ðurđević izjavio je da predizborna tišina, uoči vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, počeće u ponoć i trajaće do zatvaranja birališta, do 16. marta u 20 sati, a odnosi se na sva sredstva javnog informisanja uključujući internet i portale.

- Internet je jedna vrsta sredstva javnog informisanja i to se odnosi i na njega - rekao je Ðurđević Tanjugu.

On je precizirao da izborna tišina znači da učesnici u izbornoj kampanji ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe, a trajaće od ponoći do zatvaranja biračkh mesta 16. marta u 20 sati.

Predizborna tišina je propisana Zakonom o izboru narodnih poslanika.

Tokom tog perioda zabranjeni su izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračma i postavljanje propagandnog materijala stranaka na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mesta.

Od četvrtka u ponoć elektronskim medijima će biti zabranjeno da na bilo koji način propagiraju izborne liste, kandidate ili stranke koje učestvuju na izborima, da iznoše procene rezultata izbora, a za nepoštovanje zabrane Zakon je predvideo kazne.

Poštovanje izborne tišine obavezuje i pisane medije što znači da je zabranjeno oglašavanje izbornih lista u oglasnim porukama, objavljivanje njihovih oznaka, slogana, imena, lika, glasa, ličnih svojstvava kandidata, SMS poruka, anketa, telefonskih uključenja.

Ono što nije zabranjeno jeste objavljivanje informacija i oglasnih poruka nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju, kao i procene odziva birača, odnosno izlaznosti na izbore.

U izbornom danu dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome kada su i gde glasali nosioci i kandidati sa lista, a njihove izjave se mogu objavljivti tek po okončanju izborne tišine.

(Telegraf.rs / Tanjug)