Bakir Izetbegović preuzeo funkciju šefa države

Izetbegović je uveren da će BiH sigurno ići napred i da, kako kaže, “neće biti nikakvih teritorijalnih reorganizacija u kojima bi se stvarali prostori na kojima bi jedna etnička grupa dominirala nad druge dve, kao što je to sada slučaj u Republici Srpskoj”

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je danas preuzeo poziciju predsedavajućeg kolektivnog šefa države, tvrdi da nije zabrinut za bezbednost zemlje, u smislu njenog opstanka, celovitosti i suvereniteta.

Brine ga, kaže, kulminacija tereta, objektivnih i subjektivnih slabosti, koja onemogućava brz oporavak privrede, intenzivno zapošljavanje omladine, smanjenje tenzija u društvu.

- Ti tereti su nepostojanje konsenzusa u državi po bitnim reformskim i integracijskim pitanjima, komplikovani dejtonsko ustrojstvo koje omogućava blokade po svakom pitanju, ogroman broj žrtava rata o kojima ćemo nastaviti da brinemo po cenu probijanja budžeta i daljeg zaduživanja kod MMF-a, balkanska nepsremnost lidera na kompromis - naveo je Izetbegović, koji je zamenik predsednika Stranke demokratske akcije (SDA).

Osvrnuvši se na proteste građana u više gradova Federacije BiH i Sarajevu, koji traju duže od mesec dana, Izetbegović ne smatra da su oni slučajni, ali su kaže opravdani.

- Protesti su krenuli spontano, ali su zatim zloupotrebljeni, preoteti od onih koji su nabavili tone kamenja probrane veličine, napravili molotovljeve koktele, navukli fantomke i palili. A nakon paljevine se nisu povukli već su tražili ostavke i gde to ima i gde to nema smisla, nestanak vlasti od nivoa opštine do Predsedništva BiH, ali samo na delu teritorije Federacije BiH - naveo je Izetbegović i zapitao: ”Zašto se takve ''slučajnosti'' nisu desile u RS ili ostatku Federacije”.

Izetbegović, koji će Predsedništvom BiH predsedavati narednih osam meseci, rekao je za sarajevski portal Klix.ba da je bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić ponudio dobro rešenje za BiH i da je ono na liniji ranijih predloga SDA - evropske regije unutar BiH koje bi prevazišle entitetsku podelu.

Uveren je da će BiH sigurno ići napred i da, kako kaže, “neće biti nikakvih teritorijalnih reorganizacija u kojima bi se stvarali prostori na kojima bi jedna etnička grupa dominirala nad druge dve, kao što je to sada slučaj u Republici Srpskoj”. Izetbegović očekuje i intezivniji angažman SAD u BiH, verovatno nakon oktobarskih izbora. To su mu kaže, saopštili pojedini američki zvaničnici.

(Telegraf.rs / Tanjug)