CENE VINA NADUVANE: Zašto "piće bogova" u Srbiji nije jeftinije?!
Predsednik Udruženja somelijera Srbije, Dejan Živkoski istakao je da cene vina u Srbiji nisu uvek u skladu sa kvalitetom. Sa tim su se složili i pojedini predstavnici italijanskih vinarija na manifestaciji "Balkan wine expo" na kojoj su predstavili svoja najbolja vina
Vina iz Italije, koja su juče predstavljena na manifestaciji "Balkan wine expo", koštaju skoro duplo manje od vina u Srbiji. Iako neka svojim kvalitetom opravdavaju svoju cenu, nije tako sa svima.
"Balkan wine expo", jedina manifestacija posvećena italijanskom vinu na tržištu Balkana, predstavila je našim proizvođačima probrana vina iz ove zemlje. Predstavilo se oko 40 vinarija i dva konzorcijuma: "Consorzio di Tutela Vini Soave" i "Consorzio di Tutela Vini Lugana Doc". Svoja najbolja vina ekskluzivno su predstavili proizvođači iz regija Pijemonte, Lombardija, Toskana, Umbrija, Sardinija, Sicilija...
- Vina koja smo probali su bila fina, dopadljiva, zdrava, ali nisu vina koja mogu da stoje dugo, već bi ih trebalo konzumirati godinu-dve nakon proizvodnje, kako bi se doživela na pravi način. Što se tiče kvaliteta, nemoguće ih je porediti sa srpskim, jer se proizvode od potpuno drugačijih sorti - kaže predsednik Udruženja somelijera Srbije, Dejan Živkoski.
Međutim, neki od predstavnika vinarija iz Italije nezadovoljni su cenom koju neka naša vina imaju, posebno ukoliko se uzme u obzir njihov kvalitet.
- Neki naši proizvođači imaju bezobrazno visoke cene u odnosu na kvalitet vina. Ima vina koja svojim kvalitetom opravdavaju cenu, ali kod nekih situacija nije takva. Vinarija koju sam predstavio na sajmu ima malu proizvodnju, ali su nas vinari Lugana proglasili za najbolje u 2013. godini. Tehnologija proizvodnje vina u Srbiji i Italiji je ista. Međutim, u Italiji važe stroga pravila, pa vino dok ne ispuni stroge kriterijume ne može da se izbaci na tržište - kaže Nenad Terzić, odgovoran za izvoz vina proizvođača "Feliciana" u Srbiju.
Ipak, Živkoski objašnjava da naši vinari imaju problem koji se ogleda u tome što ne proizvode vina koja bi mogla da se konzumiraju "svakog dana".
- Problem leži u tome što bi naši vinari trebalo da počnu da proizvode i neka jeftnija vina, manje komplikovana, koja biste mogli da popijete uveče kad dođete kući sa posla, uz laganu večeru. Kroz ovo su već prošli Francuzi, Italijani, Španci, Slovenci, a sada i Hrvati polako ulaze u to. Tako bi naši vinari mogli da ponude i jeftinija vina, a ne samo ona za posebne prilike, za koja treba da izdvojimo 1.000-1.500 dinara. Međutim, to je proces koji će trajati od 5 do 10 godina, ne mogu naša vina da pojeftine preko noći - navodi Žukovski.
Iako manifestacija "Balkan wine expo" nije bila prodajnog karaktera, većina vina koja su predstavljena zapravo koštaju između 2 i 9 evra u vinarijama. Sa druge strane, cene kvalitetnijih vina u Srbiji iznose oko 15 evra. Međutim, cena ne zavisi uvek od kvaliteta, već i od tržišta i popularnosti.
- Neke cene naših vina odgovaraju kvalitetu, neke ne. Ipak, ima mogućnosti da se vina predstavljena na sajmu uvezu. Jedno koje sam probao bilo je puno mladalačke iskrenosti, lepršavosti i to je nešto što ja u Srbiji, što se tiče vina, nisam našao. Ukoliko bismo ta vina uvozili, treba uzeti u obzir da bi i njihova cena u vinarijama pala. Na to treba dodati trgovačke marže, carinu i putne troškove. Ne mora da znači da bi bila jeftinija od srpskih vina, ali bi svakako našla svoju publiku - kaže Živkoski.
(M. S.)