Najpoznatiji japanski stripovi konačno u Srbiji! (FOTO) (VIDEO)

Dve kultne mange, "One Piece" i "Naruto", već nekoliko meseci izlaze i u Srbiji pod okriljem izdavačke kuće Darkwood. Za one koji ne poznaju tematiku, termin manga je japanski naziv za stripove

Prvi put u izvornom obliku i velikim tiražima, dve kultne mange, One Piece i Naruto, već nekoliko meseci izlaze i u Srbiji u produkciji izdavačke kuće Darkwood.

Za one koji ne poznaju tematiku, termin manga je japanski naziv za stripove. Međutim, zbog specifičnosti japanskih stripova, izvan Japana ovaj naziv označava isključivo stripove iz zemlje izlazećeg sunca.

Mange se čitaju zdesna nalevo, upravo onako kako Japanci pišu i čitaju, ali to ljubiteljima ovih stripova širom sveta ne predstavlja izazov. Naprotiv.

Fenomen mangi, a posebno najdugovečnijih serijala, poput Naruta i One Piece-a, zahvatio je čitav svet, pa se tako može reći da je devetu umetnost u poslednje dve decenije obeležila prava mangamanija.

Samo u Japanu svaki novi broj ovih stripova proda se u preko dva miliona primeraka. Situacija nije drugačija ni u zapadnom svetu. Zato je objavljivanje mangi u Srbiji veoma važan događaj, jer generacije dece rođene tokom turbulentnih 90-ih, uz retke  izuzetke, skoro da i ne čitaju stripove.

Deveta umetnost je u Srbiji još uvek potcenjena i svedoci smo paradoksa da se strip i dalje doživljava kao laka zabava za dečurliju, a stripove u Srbiji u poslednje dve decenije čitaju gotovo isključivo odrasli.

Sada, sa pojavom mangi na kioscima, situacija počinje da se menja i kultura čitanja stripova ponovo se vraća među školske klupe. Ili ispod njih, kao nekada.

Mange su pravi, možda i jedini put da nove generacije pronađu svoj ulaz u magični svet stripa koji u Srbiji ima dugu tradiciju.

Naruto je manga o šeprtljavom dečaku koji želi da postane najslavniji nindža u svojoj oblasti. Put ka toj tituli je mukotrpan, a Naruta će čekati brojni izazovi i nevolje. Ali i pregršt humorističnih situacija.

One Piece je takođe avanturistički strip sa primesama humora, o dečaku Lufiju koji sanja da postane slavan gusar i dočepa se velikog blaga.

I jedan i drugi naslov beleže konstantan uspeh i veliku čitanost iako oba izlaze već više od petnaest godina.

Naruta mladi u Srbiji već poznaju, jer je na domaćim televizijama emitovan crtani serijal napravljen prema stripu. One Piece je serijal koji će ih tek obradovati.

A roditelji ne treba previše da brinu. Nasilja u ovim mangama nema ništa više nego u Zagoru, Teksu ili Velikom Bleku, stripovima njihovog detinjstva. I baš kao u tim stripovima, u ovim mangama je akcenat na usavršavanju, učenju i dosezanju vrlina.

I za kraj, jedna pogodnost. Svi učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji mogu da ostvare poseban đački popust u knjižarama izdavačke kuće Darkwood! Učenici mogu kupovati sva Darkwoodova izdanja mangi po ekskluzivnoj ceni od 195 dinara po stripu!

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)