OTVOREN 42. FEST: Glumci filma "Top je bio vreo" oduševili Sava Centar!

Prilikom otvaranja FEST-a reditelj filma "Top je bio vreo" Boban Skerlić je izrazio "uverenje da umetnost čini ljude boljim i da svaki korak u susret umetnosti znači jedan korak u popravljanju samoga sebe"

Reditelj Boban Skerlić večeras je proglasio otvorenim 42. međunarodni filmski festival Fest, koji je počeo u velikoj dvorani "Sava centra" premijernom projekcijom njegovog filma "Top je bio vreo".

Skerlić je izrazio "uverenje da umetnost čini ljude boljim i da svaki korak u susret umetnosti znači jedan korak u popravljanju samoga sebe".

- To znači da Fest okuplja, ipak, neki bolji svet. U društvu koje se sistematski zaglupljuje, u društvu koje kulturu, nauku i obrazovanje gura u najmračniji i najprašnjaviji zapećak, svaki takav korak predstavlja mali podvig - naglasio je on.

Uz muziku iz tih filmova gledaoci su se podsetili remek dela kao što su "Odiseja u svemiru 2001", "Andrej Rubljov", "Amarkord", "M.A.S.H", "Visoke potpetice"...

Kao prvi od ukupno 75 filmova ovogodišnjeg Festa prikazana je drama "Top je bio vreo", snimljena u koprodukciji Srbije i Republike Srpske, a publici su se, pored Skerlića, poklonili članovi glumačke i saradničke ekipe.

Producent je Tihomir Stanić, glumci Anita Mančić, Bojana Maljević, Slavko Štimac, Milica Mihajlović, Aleksandar Stojković, Kenan Musić, Sandra Ljubojević...

Do 9. marta u "Sava centru", Dvorani kulturnog centra Beograda, Domu omladine, Domu sindikata i bioskopu "Fontana" biće prikazan izbor najboljih i najinteresantnijih ostvarenja iz celog sveta, a deo programa biće repriziran u Novom Sadu.

Program su odabrali umetnički direktor Festa Borislav Anđelić i selektor Ivan Karl.

Ovogodišnji Fest imaće i značajnu listu gostiju, među kojima su Rejf Fajns, Patris Lekont, Kristof Gans, Stiv Kugan, Stiven Frirs, Marija Duze.

(Telegraf.rs / Tanjug)