SVE IH JE VIŠE: U Bosni živi 90 multimilionera

Iako je Bosna u velikoj privrednoj i socijalnoj krizi, u poslednjih par godina povećao se broj multimilionera za koje se smatra da su do bogatstva došli na nelegan način i da njime ne doprinose ekonomskom razvoju zemlje

Pet novih multimilionera, navodno, raspolažu bogatstvom većim od 30 miliona dolara, potvrđeno je banjalučkom dnevniku iz ugledne međunarodne firme "Welath-X" iz Singapura - specijalizovane za prikupljanje informacija o bogatim osobama širom sveta.

- U BiH živi 90 multimilionera i to je rast za pet osoba ili 5,9 odsto u odnosu na 2012. godinu. Kapital s kojim raspolažu procenjuje se na oko devet milijardi dolara - potvrdio je direktor za komunikacije singapurske firme Fauzi Ahmad.

Bosna i Hercegovina u proteklih godinu dana postala je bogatija za pet novih multimilionera, uprkos činjenici da se država suočava s dubokom privrednom i socijalnom krizom, pišu "Nezavisne novine".

Imena tih bogataša, kao i način na koji su došli do novca ostaje nepoznanica, ali analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran smatra da u tome "nema ničega čudnog" jer je reč o uobičajenoj pojavi za države kakva je BiH.

- To je tipično za države poput BiH, s poludemokratskim i nedemokratskim sistemima. Ekstremno bogatih je sve više, kao što je sve više i ekstremno siromašnih, a srednji sloj se gubi. Vrlo je lako zaključiti da je jedan broj njih do tolikih sredstava morao doći na nelegalan način - naveo je Gavran.

On je upozorio da je među 90 multimilionera u BiH najmanje onih koji se bave proizvodnjom i stvaranjem novih vrednosti.

- Pretpostavljam da najveći deo njih svojim bogatstvom uopšte ne doprinosi ekonomskom razvoju zemlje - zaključak je Gavrana.

Prema metodologiji koju primenjuje "Wealth-X", svaki pojedinac čije bogatstvo prelazi 30 miliona dolara spada u kategoriju multimilionera. U bogatsvo se ubrajaju gotovina, nekretnine, umetnine, letelice i luksuzni automobili, deonice.

BiH je tako po rastu broja superbogataša sada blizu Srbije, koja je trenutno s njih 100 na 29. mestu u Evropi.

Vodeća u regionu, prema podacima "Welath-X", ipak je Hrvatska koja s 280 multimilonera zauzima 23. mesto na evropskom kontinentu.

Osim ove tri države nijedna bivša jugoslovenska republika nema ovoliki broj superbogataša, čak ni razvijenija Slovenija koja je godinama punopravna članica Evropske unije.

Zemlja s najviše multimilionera u Evropi je Nemačka, ispred Velike Britanije i Švajcarske.

(Telegraf.rs / Tanjug)