Vlada o ceni goriva, mart počinje poskupljenjima

- Moramo vrlo ozbiljno da analiziramo šta se dešava sa strukturom cene goriva - kaže Dušan Petrović. U trgovinama u Srbiji novi cenovnici za niz proizvoda

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je da će vlada u narednih nekoliko nedelja imati potpuno jasne odgovore na to šta se dešava sa cenom goriva.

- Gorivo, koliko ja vidim jedan dan poskupljuje, drugi dan pojeftinjuje i mislim da moramo vrlo ozbiljno da analiziramo i šta se dešava sa strukturom cene goriva - rekao je Petrović.

On objašnjava da na gorivo utiče i cena nafte, koju uvozimo jer ne podmirujemo sve svoje potrebe sa domaćom naftom, kao i kurs, ističući da je "to činjenica sa kojom moramo da računamo".

Kada je reč o prehrambenim proizvodima, Petrović je naglasio da je domaće tržište brašna i hleba stabilizovano, te da ne očekuje poremećaje, niti u ovom trenutku postoji opasnost od destabilizacije tog dela tržista.

- Čuvamo cenu hleba, imamo potpuno dovoljno rezervi da možemo da obezbedimo stabilnost na tržištu brašna i hleba - rekao je on.

Petrović je napomenuo i da je stabilizovano tržište šećera, jestivog ulja, ali i svinjskog i junećeg mesa i mlečnih proizvoda.

On je istakao da je uredba o ograničavanju marži u prometu osnovnih životnih namirnica na deset odsto dala "potpuni efekat", ali "da nije moguće, niti to treba da se radi, niti se to radi bilo gde na belom svetu da sve bude regulisano (cene)".

Naftni derivati na pumpama u Srbiji danas su ponovo poskupeli za oko dva dinara, a sredinom prošle sedmice za oko tri dinara.

Kako je najavljeno, u trgovinama u Srbiji od danas i narednih dana se mogu očekivati nove, više, cene mlečnih proizvoda, konzervi, cerealija, uvoznih slatkiša, kućne i lične hemije, flaširanih voda i sokova...

(Tanjug)