PRESTOLONASLEDNIK: Srbija da ponosno stoji pred precima (FOTO)

- Tačno pre dve stotine deset godina, na ovom mestu, najugledniji Srbi dogovorili su se da podignu ustanak protiv otomanske okupacije - rekao je prestolonaslednik srpskog trona.

Prestolonaslednik Aleksandar II, Princeza Katarina i Princ Filip, u pratnji akademikaMatije Bećkovića, člana Krunskog saveta, Vladana Živulovića člana Krunskog saveta, Dušana Babca, člana Krunskog veća, Đurđa Ninkovića, člana Krunskog kabineta prisustvovali su danas svečanosti obeležavanja Dana državnosti Srbije i 210. godišnjice podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu.

Svečanosti su prisustvovali i Vladimir Božović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, i Bojan Radović, predsednik opštine Aranđelovac.

Obeležavanje je započelo Svetom Arhijerejskom Liturgijom koju je služio Njegovo Preosveštenstvo Vladika šumadijski G. Jovan, uz sasluženje sveštenstva Eparhije šumadijske.

Potom je održan pomen u Marićevića jaruzi, a onda je prestolonaslednik Aleksandar, predstavnici Vojske Srbije, predsednik opštine Topola položili vence na spomenik Karađorđu.

U okviru ceremonije, govore su održali prestolonaslednik Aleksandar II, Vladimir Božović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, i Bojan Radović, predsednik opštine Aranđelovac.

Prestolonaslednik Aleksandar je istakao u svom govoru:

- Tačno pre dve stotine deset godina, na ovom mestu, najugledniji Srbi dogovorili su se da podignu ustanak protiv otomanske okupacije. Za vođu su izabrali mog čukun-čukundedu Karađorđa. Svaki put kada dođem u Orašac, osećam neizmeran ponos prema našim precima. Osećam i ogromnu odgovornost prema njihovom veličanstvenom dostignuću, obnovi srpske države. Moramo se češće nego jednom godišnje, na Sretenje, sećati naših predaka. Da se nadahnemo njihovom hrabrošću i da nađemo oslonac u njihovoj spremnosti na velika dela. Treba da se sećamo da su vremena pre dve stotine godina svakako bila mnogo teža nego danas, i da su se očevi naše nacije sigurno suočavali sa neuopredivo većim preprekama od onih koje su pred nama danas. Takođe, treba da se sećamo koliko su veliki ljudi bili naši preci, iako nisu bili sveci, i koliko je naša istorija devetnaestog veka, uprkos mnogim padovima, bila ispunjena sjajnim uspesima. Jedan od takvih blistavih istorijskih trenutaka svakako je bilo podizanje Prvog srpskog ustanka. Veoma sam srećan što danas, sa vama ovde, proslavljam sećanje na taj veliki dan. Neka nam hrabrost naših predaka budu uzor za budućnost, da našim potomcima ostavimo nešto na šta će biti ponosni.

Nakon toga, prestolonaslednik Aleksandar, Princeza Katarina, Princ Filip i članovi savetodavnih tela Krune prisustvovali su službi koju je u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu održao Njegovo Preosveštenstvo Vladika šumadijski G. Jovan.

Prestolonaslednik Aleksandar II, Princeza Katarina i Princ Filip će u večernjim satima prisustvovati svečanom prijemu koji će povodom državnog praznika prirediti Tomislav Nikolić, predsednik Srbije u zgradi predsedništva. Nakon toga Njihova Kraljevska Visočanstva prisustvovaće koncertu Gudača Svetog Đorđa koji rade pod pokroviteljstvom Princa Filipa a koji će biti održan u Šapcu, u pozorištu "Ljubiša Jovanović“.

(Telegraf.rs)