Niste bili na saboru Gačana? Evo šta ste propustili! (VIDEO)

U organizaciji Kluba Gačana u Beogradu, pred 500 zvanica, održano tradicionalno okupljanje. Ovo udruženje bezmalo tri decenije radi na očuvanju korena i jačanju veza Srbije i Hercegovine. Pogledajte kako se pevalo na ovom spektaklu

Tradicionalno saborovanje Gačana, kome je, prema slobodnoj proceni, prisustvovalo gotovo 500 zvanica, održano je protekle subote u Sava Centru, u organizaciji Kluba Gačana u Beogradu, objavio je portal "Slobodna Hercegovina". Ako niste prisustvovali, a verujemo da niste, evo kako je izgledalo na ovom neobičnom spektaklu.

Druženje je počelo Šantićevim stihovima pesme “Moji očevi” koje je nadahnuto interpretirala gimnazijalka Helena Janjić iz Gacka.

U ime domaćina prisutne je pozdravio predsednik Udruženja Gačana u Beogradu, Svetozar Crnogorac, koji je rekao da ovo udruženje bezmalo tri decenije radi na očuvanju korena i jačanju veza Srbije i Hercegovine. U svom obraćanju se osvrnuo na rad udruženja u prošloj godini, istakavši da su pomogli u organizaciji Ćorovićevih susreta čija je tema bio Sarajevski atentat, čime su prvi dali doprinos sagledavanju događaja koji i posle jednog veka različito tumače, ne samo političari i javnost, nego i istorijska nauka, u zavisnosti od toga iz kojih zemalja dolaze i koje interese protežiraj.

Zamenik načelnika, Radoica Antunović, predvodio je delegaciju iz Gacka koja je prisustvovala ovom događaju, istakavši da je Gacko grad uspešne privrede, poljoprivrednika, kulturnih i sportskih kolektiva, ali i grad zdrave, lepe i pametne omladine, što ih čini ponosnim. Sa druge strane, popis je pokazao da danas u ovom hercegovačkom gradiću živi manje od 10.000 ljudi, pa je Antunović pozvao uspešne privrednike koji potiču iz Gacka da ulažu u svoj rodni kraj, da otvaraju pogone i time stvore dobru klimu za ostanak mladih.

U revijalnom delu programa učestvovali su KUD Sava Vladislavić i Muška pevačka grupa Tešan Podrugović iz Gacka, Rajko Petrov Nogo, aforističar Ranko Guzina, guslari Marko Crnogorac i Aleksandar Taušan, pesnici Božidar Glogovac i Milan Bjelogrlić Beli.

(Telegraf.rs)