Ameri porede Srbiju sa svojom najsiromašnijom državom

Prema mapi koju je uradio američki institut, upoređene su američke sa svetskim državama i to po BDP-u. Srbija se nalazi na pretposlednjem mestu sa 38.491 hiljade dolara BDP-a i ima približnu cifru kao Vajoming, dok su Hrvatska ispred nas za par mesta

Mapa na kojoj su upoređeni bruto domaći proizvodi (BDP) zemalja sveta sa američkim saveznim državama pokazuje već dobro poznatu činjenicu, da je svaka njihova država daleko ekonomski moćnija od ostatka sveta.

Koliko je zaista tako pokazuje mapa na kojoj su američke države zamenjene imenima svetskih zemalja, koje su im slične po ukupnoj produkciji roba i usluga, ostvarene u nacionalnoj ekonomiji. Za svaku američku državu postoji zemlja koja je slična po ekonomskoj veličini prema podacima iz 2012. godine.

Mark Dž. Peri i "Amerikan Enterprajz Institut", koji su uradili mapu, stavili su 16 triliona američkih dolara bruto domaćeg proizvoda na kartu.

Prema podacima, Srbija je slična sa Vajomingom po BDP-u. Američka država inkasirala je 38.422 američkih dolara, dok je naša zemlja u 2012. imala prihod od 38.491 dolara. Inače, Vajoming je preposlednja država po BDP-u u SAD. Poslednja na listi je država Vermont sa 27.296 dolara, a sličan iznos ima Letonija i čvrsto drže poslednju poziciju.

Najveća ekonomska država je Kalifornija, koja je imala prihod od 2.003 triliona dolara, nešto manje nego Italija sa 2.013 triliona dolara. Ove države su u 2012. bile na devetom mestu po veličini ekonomija na svetu. Kalifornija ima populaciju od 38 miliona ljudi, dok Italija ima 61 miliona građana, što znači da američka država proizvodi isti ekonomski profit kao Italija sa 37 odsto manje ljudi.

Druga najmoćnija američka ekonomska država je Teksas sa BDP-om od 1,4 triliona dolara. Ima sličan indeks sa Australijom, koja je 13. najveća ekonomska zemlja. Hrvatska je pri dnu liste i upoređena je sa Ajdahom. Naši susedi imaju 56.447 hiljada dolara po BDP-u, a američka država nešto više - 58.243 hiljade dolara.

Sveukupno, SAD su proizvele 22.3 odsto svetskog BDP-a, sa samo 4,4 odsto svetske populacije. Tri američe države (Kalifornija, Teksas i Njujork) kao odvojene države, rangirane su u prvih 15 najvećih svetskih ekonomija. Ovo je samo dokaz, da je bogatstvo i prosperitet SAD daleko nadmoćniji od ostatka sveta.

(Telegraf.rs / Izvor:time.com)