STRAŠNO: Preko granice otišlo 20.000 konobara!

Uprkos malih plata od 24.500 dinara, najviše ljudi u ugostiteljstvu i turizmu radi na crno. Neverovatno je to da, od svih radnika, konobari najmanje prijavljuju svoje gazde Inspekciji rada

Konobari koji rade u Srbiji većinom ne zarađuju ni minimalac, a svako drugi radi na crno, pa ne čudi procena da gotovo 20.000 naših ljudi u svetu radi u ugostiteljstvu i turizmu.

Uprkos malih plata od 24.500 dinara, koje su za upola manje od proseka, najviše ljudi u toj oblasti radi na crno. Neverovatno je i to da od svih radnika konobari najmanje prijavljuju svoje gazde Inspekciji rada, prenose " Večernje novosti".

- Na crno najčešće rade NK i građevinski radnici, kao i trgovci, konobari, šankeri i ostale delatnosti ugostiteljstva i turizma. Rad na crno mora da se prijavi dok zaposleni radi, a ne tek kada ga gazda istera, jer inspektor mora da ih zatekne pri radu na crno i donese rešenje ili pokrene prekršajni postupak protiv poslodavca. Od 5.632 radnika „na crno“ sa njih 4.748 su nakon posete naših inspektora poslodavci sklopili ugovor o radu. Nažalost, radnici se u malom broju slučajeva obraćaju inpekciji rada u strahu od gubitka posla - kaže Dragoljub Peurača, direktor Inspektorata za rad.

Sve više dece upisuje upravo ovakve stručne škole, pa posle volontiranja ili prakse, većina konkuriše za rad u inostranstvu.

Pre dve decenije pokrenuo se lanac kojim odlaze naši poslastičari, konobari, kuvari, pomoćno osoblje, animatori, sobarice, stjuardese, šankeri, perači sudova, čuvari plaža, čistači bazena u Rusiju, SAD, Veliku Britaniju i Bliski istok. Oni rade na brodovima za krstarenje, u avio-kompanijama, hotelskim lancima i restoranima.

- Inspektoratu za rad se nisu obraćali ugostiteljski radnici iz Srbije koji rade u inostranstvu, poput građevinaca u Sočiju - kaže Peurača.

(Telegraf.rs)