Sestra Olivera Ivanovića: Optužnica je monstruozna!

- Optužnicu je sramotno i komentarisati, jer je to skup laži, besmislica i falsifikata! Čoveku kakav je Oliver, pacifista po prirodi, stavljati na dušu najmonstruoznije zločine, pa to je van pameti! - kaže Nataša Ilić

Nataša Ilić, sestra Olivera Ivanovića0, tvrdi da je optužnica protiv njenog brata monstruozna, da je on pacifista i da je u pitanju skup laži i besmislica. Ivanović je već 12 dana u prištinskom zatvoru pod optužbom da je tokom 1999. i 2000. počinio i naređivao zločine protiv albanskog stanovništva.

- Optužnicu je sramotno i komentarisati, jer je to skup laži, besmislica i falsifikata! Čoveku kakav je Oliver, pacifista po prirodi, stavljati na dušu najmonstruoznije zločine, pa to je van pameti! Ne samo zbog toga što nije takav, već zato što je sve puka izmišljotina, isfabrikovana od strane lažnih i kompromitovanih svedoka - kaže Nataša Ilić za Pressonline.

Ona dodaje da je njenom bratu život ugrožen jer je u prištinskim medijima izložen linču. Takođe, on je optužnicu i zapisnike sa saslušanja, umesto na srpskom, dobio na engleskom jeziku, koje kako tvrdi njegova sestra, "iz principa ne želi da potpiše". Ivanovićeva porodica je na adrese predsednika Srbije, kao i premijera i prvog potpredsednika vlade poslala pismo s molbom da urgiraju kod prištinskih vlasti kako bi mu se omogućila odbrana sa slobode.

- Oliver ne izlazi u šetnje strahujući od odmazde Albanaca, već jedanaestu noć ne spava zbog bojazni da mu se nešto ne dogodi tokom noći, ne jede... Reč je o čoveku od šezdeset godina, koji, koliko god da je zdrav, počinje da popušta i fizički i psihički, jer je psihoza u kojoj provodi zatvoreničke dane nepodnošljiva - dodaje Ivanovićeva sestra napominjući da je članovima porodice dozvoljeno da ga obilaze jednom nedeljno na samo 15 minuta.

Nakon saslušanja na koje se dobrovoljno odazvao, Ivanoviću je određen je pritvor do kraja februara. Uprkos tome, Ivanović je na nagovor porodice prihvatio kandidaturu za gradonačelnika Mitrovice na predstojećim lokalnim izborima.

- Prihvatio je saslušanje da bi dokazao svoju nevinost! Da li bi se neko kome se stavljaju na teret tako monstruozne stvari prihvatio tako nešto, da li bi sve ove godine ostao na Kosovu i Metohiji, slobodno i bez straha putovao njime, angažovao se na normalizaciji odnosa između Srba i Albanaca, u korist mira i budućnosti? - pita se Nataša Ilić.

(Telegraf.rs)