POČINJE LOV NA VUKOVE: Nikad ne biste pogodili koliko košta ustreljena zver!

U lovištima ima dosta vukova, a za lov su najčešće zainteresovani lovci iz inostranstva, posebno iz zemalja u kojima je lov na ovu životinju zabranjen. Tarifa za odstrel vuka 52.500 dinara

Na Beljanici i Južnom Kučaju, jednom od najvećih lovišta u Srbiji, krenuo je lov na vuka, veoma atraktivan za sve lovce, pre svega, inostrane, iz zemalja u kojima je njegov lov zabranjen. Tarifa za odstrel vuka u lovištu Šumskog gazdinstva "Južni Kučaj" u Despotovcu je 52.500 dinara.

U lovištu Južni Kučaj 4, površine 26.360 hektara, ima oko 55 vukova, a za odstrel je namenjeno pet.

-  Ima dosta vukova na terenu, razmnožili su se. Nekad je bilo trovanja vukova, a sada je to zakonom zabranjeno, jer se time ugrožavaju druge životinje na terenu, jastrebovi, gavranovi, divlje svinje, pa je ostao samo lov. Međutim, nema lovaca kao što ih je nekada bilo, tako da je veliki broj vukova koji prave štetu - izjavio je direktor Šumskog gazdinstva Ranko Šikanja.

Lovci i stanovnici rudarskih sela Jelovca i Strmostena podno Beljanice su jesenas prijavili da su im vukovi u septembru i oktobru zaklali pet lovačkih kerova, nekoliko kućnih pasa čuvara i ovaca. Vuk je zaštićena životinja u mnogim zemljama u Evropi, a kod nas u Vojvodini lov na njega je zabranjen.

- Kada lovcima iz Evrope, gde je vuk zaštićen, spomenemo da kod nas nije, oni su oduševljeni i prvo pucaju na vuka. Očekujemo dosta lovaca, imamo domaću klijentelu, ali i stranu, pre svega, iz Austrije, Francuske, Finske, Norveške, Mađarske - dodao je Šikanja i dodao da je vuk veoma oprezna životinja i teško ga je odstreliti.

U lovištu Južni Kučaj 4 nalaze se i trajno zaštićene vrste divljači: ris, medved, sivi i orao krstaš, divlji golub.

(Telegraf.rs / Tanjug)