Radiotelevizija BiH Dodiku isplaćuje 10.000 KM za pretrpljeni duševni bol

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine dužna je da isplati 10 000 konvertibilnih maraka (više od pola miliona dinara), Miloradu Dodiku za pretrpljeni duševni bol i klevete izrečene u popularnoj emisiji “60 minuta”

Osnovni sud u Banjaluci doneo je presudu kojom se usvaja tužbeni zahtev predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i obavezuje  tužena Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (RTVF BiH), da mu solidarno isplati 10.000 KM za pretrpljeni duševni bol.

Razlog tužbe bile su izjave o predsedniku BiH iznesene u emisijama političkog magazina “60 minuta” emitovanim 15. i 22. decembra 2008. godine, koje su “povredile njegov ugled.”

Tužena Duška Jurišić odgovara kao odgovorni urednik Informativnog programa, tuženi Bakir Omerović kao urednik emisije "60 minuta" i kao autor pojedinih informacija koje su o tužiocu objavljene, dok tuženi Slobodan Vasković odgovara kao novinar, odnosno autor informacija i lice koje je imalo mogućnost efikasne kontrole i provere informacija koje su u emisijama "60 minuta" iznosili.

U presudi je navedeno da bi svaki prosečan čovek - građanin trpeo duševne patnje objavljivanjem informacije kojom se kvalifikuje da je izvršio najteži oblik krivičnog dela i ista informacija je takve težine da je podobna da dovede do povrede ugleda i časti.

Prilikom utvrđivanja naknade Sud u presudi navodi da je imao u vidu ponašanje tužitelja (Dodika) i njegove mere da bi se ublažila prouzrokovana šteta, jer je u konkretnom slučaju tražio ispravku informacije, a tužena strana nije pokazala volju da opozove informaciju ili da objavi izvinjenje.