Francuzi snimaju film o Srbima na Kosovu!

Reportaža prati Oca Ilariona (Rastka Lupulovića), frankofona i bivšeg glumca koji je postao iguman manastira Draganac na Kosovu

Ekipa francuskih reportera iz Pariza stigla je početkom nedelje na Kosovo s ciljem da snima dokumentarni film o životu u srpskim enklavama i manastirima.

Glavna nit reportaže prati Oca Ilariona (Rastka Lupulovića), frankofona i bivšeg glumca koji je postao iguman manastira Draganac na Kosovu.

- Upoznao sam se sa situacijom na Kosovu u decembru prošle godine kao volonter u francuskoj humanitarnoj organizaciji „Solidarnost za Kosovo ". Bio sam šokiran zbog teških uslova života u enklavama i ujedno impresioniran ponašanjem i ulogom monaha u toj sredini. Odmah sam imao želju da nešto lično učinim i ubrzo se rodila ideja o snimanju dokumentarnog filma – rekao je francuski reporter Vensan Išo.

Glavna nit filma prati Oca Ilariona (Rastka Lupulovića), frankofona i bivšeg glumca koji je postao iguman manastira Draganac na Kosovu.

Francuzi su posetili Gračanicu, Prizren, Brezovicu, Štrpce i Kosovsko pomoravlje. U svim selima pričali su sa tamošnjim življem, snimali svedočenja stanovništva o teškim vremenima ali i o lepim trenucima, o svakodnevnom životu...

Zahvaljujući ovom dokumentarnom filmu naši sunarodnici u Francuskoj će se upoznati sa Srbima sa Kosova i Metohije i tako uvideti da uprkos teškim prilikama u kojima žive, nisu toliko različiti i da nas mnogo toga povezuje. To je takođe način da javnost saoseća sa tim porodicama i monasima i da ih na taj način podstaknemo da im pomognu - kaže Arno Gujon, direktor organizacije Solidarnost za Kosovo i organizator ovog dokumentarnog filma.

Snimanje dokumentarnog filma se završava danas u manastiru Draganac i biće prikazan na francuskoj televiziji na proleće.

(S. S.)