Ubice mladića iz Peći nisu iz OVK?

Nikola Rajovića, koji je u vreme ubistva u kafiću "Panda" imao 18 godina, ispričao je da je te kobne noći video dvojicu muškaraca obučenih u crno sa fantomkama na glavama koji nisu imali nikakve oznake

Nepotvrđene, ali i nedemantovane optužbe koje su razmenili Rade Marković i Milorad Ulemek o tome da je DB organizovala ubistvo u kafiću "Panda", na tragu su onoga što nagoveštava državni vrh - da ubice nisu iz redova OVK, piše NIN.

Taj list objavljuje svedočenja jedinog preživelog te večeri 14. decembra 1998. Nikole Rajovića, kao i Agrona Kolčakua, autolimara iz Peći koji je zbog tog ubistva privođen.

Rajović, koji je u vreme ubistva imao 18 godiina, ispričao je da je te večeri video dvojicu obučenih u crno sa fantomkama na glavama.

- Nisu progovorili ni reč, nisu imali nikakve oznake...s vrata su pucali, nisu ulazili - opisao je Rajović zločin u kojem su ubijeni njegovi drugovi Zoran Stanojević (17), Svetislav Ristić (17), Ivan Obradović (15), Vukota Gvozdenović (18), Dragan Trifović (18) i Ivan Radević (25).

Rajović nikada nije bio ispitivan tokom istrage i jedino što o njoj zna je, kako je rekao, da je "nađeno 48 čaura i pun, neispaljen metak", kao i da su hapšeni Albanci osumnjičeni za ubistvo.

Jedan od njih, Kolčaku, za NIN je ispričao da su tri dana posle zločina u Pandi uhapšena 34 Albanaca iz pećkog naselja Kapešica. Kolčaku je pričao da je tučen, teran da potpiše iskaz koji ga tereti i kako je po završetku bombardovanja iz pećkog zatvora odveden u Leskovac, gde je podignuta optužnica u kojoj se zločin u "Pandi" ne pominje.

- Optužili su me da sam bio u selima Ratište i Prilep, a u tim selima nikada nisam bio, čak ni posle rata. Više me nikad nisu pitali za "Pandu" -rekao je Kolčaku, koji je bio osuđen je na godinu dana zatvora.

On je dodao da bi voleo da sretne porodice ubijenih.

- Želeo bih da znam ko su ubice, jer ja sam zbog toga bio optužen, želeo bih da im izjavim saučešće. Jako mi je žao što se to dogodilo -  kaže Kolčaku za NIN.

(Telegraf.rs / Tanjug)