Privedena bivša predsednica Skupštine opštine Ćuprija

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivčno delo zloupotreba službenog položaja Dragani Jovanović je određen pritvor do 48 sati

Jagodinska policija po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Jagodini privela je bivšu predsednicu Skupštine opštine Ćuprija Draganu Jovanović (51) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivčno delo zloupotreba službenog položaja.

- Osumnjičena je u periodu od 7. jula do kraja 2012. godine, kao tadašnji predsednik Skupštine opštine Ćuprija naložila sekretaru te skupštine da ne dostavi blagovremeno podatke koji su bitni za objavu oglasa o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini Opštine Ćuprija. Na taj način nije sprovedena licitacija zemljišta, a više fizičkih lica pribavilo korist u iznosu od preko 13 milona dinara, a budžet Republike Srbije i Opštine Ćuprija oštećen za 16 miliona dinara - navodi se u saopštenju policije.

Predsednik Komisije za izradu godišnjeg programa za zakup, uređenje i korišćenje zemljišta u državnu svojinu, Goran Petrović (DS) objasnio je ukratko kako je došlo do zloupotrebe.

- Komisija je 2012. godine donela odluku o izdavanju zemljišta od 470 hektara, međutim, vlast se promenila i GG "Ravanica", odakle je i predsednica SO Ćuprija, sa ostalima je ukinula zakupninu te zemljište dala privatnim posednicima. U toku su istražne radnje, mi smo i pre ukazivali da se ova zloupotreba dogodila - kaže Petrović.

Kako se sumnja, opština je tada zemlju dala privatnim posednicima koji su tu sejali pšenicu, kukuruz i ostale culture. Osumnjičenoj je, uz saglasnost Višeg javnog tužioca, određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, nakon čega će biti predata sudiji za prethodni postupak.

Ona je inače aktuelni šef odborničke grupe "Ravanica", koja je sada u opoziciji nakon letošnjeg "prekomponovanja" vlasti u gradu na Moravi.

Pre toga, od lokalnih izbora 2012, vlast je držala koalicija u kojoj je glavnu reč vodilo upravo Udruženje građana "Ravanica", čije je predsednik Radosav Đorđević, zvani Rade Bilder, bio na čelu opštine u prvoj polovini prošle godine. U Ćupriji kažu da je Jovanovićeva bila "Bilderova desna ruka".

Inače, Viši sud u Jagodini je oktobra prošle godine, posle maratonskog procesa, Radosava Đorđevića osudio na 2,5 godine zatvora zbog traženja i primanja mita u vreme dok je bio zamenik predsednika Uprvanog odbora Više medicinske škole.

(P. S. / Z. R. P.)