NEVEROVATNO: Otkriveno još 9 istorijskih grešaka u seriji Ravna gora

Među devet nedopustivih istorijskih grešaka u seriji "Ravna gora" su i pominjanje patrijarha Pavla na liturgiji i pojavljivanje najnovijeg izdanja "Rečnika stranih reči i izraza" Milana Šipke u predratnoj Univerzitetskoj biblioteci

Nakon pisanja o tome kako se autorima serije "Ravna gora" potkralo čak 17 istorijskih grešaka, pronađeno je dodatnih devet "promašaja" u seriji koja je izazivala polemike i pre nego što je emitovana prva epizoda.

Ovo su nove greške:

1. Nemci sa "pragama" ulaze u Beograd a one su napravljene tek pedeset i neke.

2.U drugoj epizodi pojavljuje se čipovano tele u gro planu. Teško da je 1941, u nekom srpskom selu bilo telića sa žutom minđušom.

3. Niko nije primetio da u prvoj epizodi u selu na vrhu planine jedu iz porcelanskih tanjira i to supu, a u to vreme tek su industrijalci to imali i to ne svi, a po selima se jelo iz drvenih zdelica, a voda pila iz zemljanih testija a ne staklenih bokala.

4. A sta reći tek za Rečnik Stranih reči i izraza Milana Šipke u sceni u Univerzitetskoj biblioteci

5. Pogledajte u desetoj epizodi na 28:34 biser veka. Njih dvojica ulaze u crkvu, liturgija traje i ide deo "najpre pomeni Gospode najsvetijeg patrijarha našega Pavla"! A u to vreme patrijarh je bio Gavrilo Dožić.

6. Evo još jedne greške. General Dušan Simović je bio vazduhoplovni izviđač i kao takav na desnoj strani grudi je nosio izviđačku vazduhoplovnu značku. U seriji međutim nosi značku pilota lovca.

7. Kada majoru Stankoviću, dok vojska odmara u selu u aprilu 1941. kaze na ogradi jedan seljanin da je pre neki dan dosla neka vojska Koste Pećanca i svu stoku im uzela. Četnici Koste Pećanca su se oformili tek na Vidovdan 28. juna 1941. godine.

8. Draža Mihajlović (Glogovac), nekoliko dana nakon 6.aprila, drzi neki sastanak u šumi, i kaže kako treba da budu hrabri, kao i u Prvom svetskom ratu! A svako ko je završio osnovnu školu zna, da se Prvi svetski rat naziva Prvim, samo u kontekstu Drugog svetskog rata. Do tada smo imali samo jedan svetski rat, i on se svuda u svetu zvao samo i isključivo Veliki Rat. Tek nakon otpočinjanja globalnog sukoba može se pričati o svetskom ratu. U momentu kada Glogovac, tj. Draža izgovara Prvi svetski rat, ni SSSR ni Amerika, ni mnoge druge zemlje nisu u ratu.

9. U aprilu 1941 god. je donet zakon o zabrani ćirilice koji je važio na teritoriji cele NDH, pa samim tim i u Zemunu.U epizodi u kojoj Tito dolazi u Zemun početkom maja nemački propagadni plakati su na ćirilici, kao i natpisi radnji po kućama.

(Telegraf.rs / Izvor: Dnevno.rs)