Ratni veterani prekinuli štrajk glađu

Borcima je Ivica Dačić obećao da će do kraja godine biti usvojene izmene i dopune Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti, koje bi rešile pitanje zdravstvenog osiguranja ratnih veterana

Ratni veterani prekinuli su šestodnevni štrajk glađu u Valjevu, nakon dogovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem. Borci kažu da su dobili obećanje da će do kraja godine biti usvojene izmene i dopune Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti koje bi obezbedile status borca i rešilo pitanje zdravstvenog osiguranja.

- Što se tiče ratnih dnevnica, dogovoreno je da se, nakon objavljivanja stava Međunarodnog suda u Strazburu o pitanju ratnih dnevnica, formira zajednički tim Vlade Srbije i predstavnika udruženja sa zadatkom da Vladi predloži dinamiku i modele rešavanja problema. Takođe, državni vrh Srbije će preporučiti lokalnim samoupravama da obezbede normalno funkcionisanje udruženja boraca i da se posebno povede računa o tome da prilikom zapošljavanja prednost imaju deca palih boraca, ratnih vojnih invalida, socijalno ugroženih i teško obolelih boraca - rekao je predsednik valjevskog udruženja boraca Ljubomir Bradić.

Državni vrh je na zahteve boraca reagovao tek kada je ratni veteran iz Vlasotinca Nebojša Milenković sekirom odsekao sebi mali prst na ruci.

- Svi se sad vraćamo kući, ali ja se vraćam bez prsta! Ipak, ne kajem se i da nas premijer Dačić nije primio, bio sam spreman da svaki dan sečem po jedan prst dok neko ne čuje naše vapaje. Prst sam odsekao zbog svih rezervistva Srbije i zbog mog sina koji je proveo na ratištu 16 meseci. Samo ne znam kako će sad stati pred moje unuke bez prsta i kako ću im sve objasniti - kaže Milenković.

Predstavnici ratnih veterana iz Vlasotinca, Ivanjice, Kruševca, Kraljeva, Čačka, Niša, Leskovca, Vrnjačke Banje i Valjeva šest danas su štrajkovali glađu u prostorijama valjevskog udruženja boraca tražeći isplatu ratnih dnevnica i rešavanje statusa boraca i njihovih porodica.

(S. S.)