IJAN MEKELEN: Rusi, ukinite anti-gej zakon!

Pored britanskog glumca za ukidanje anti-gej zakona u Rusiji založilo se i više od 20 dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, hemiju, psihologiju i medicinu kao i dobitnik Nobelove nagrade za mir Majrid Megvajer

Britanski glumac Ijan Mekelen zajedno sa 27 dobitnika Nobelove nagrade iz oblasti nauke i umetnosti uputio je poziv Rusiji da ukine nedavno donet anti-gej zakon, piše "Indipendent".

Autori pisma su hemičar Harold Kroto, dobitnik Nobelove nagrade i Ijan Mekelen, a među potpisnicima našli su se dobitnici Nobelovih nagrada za fiziku, hemiju, psihologiju i medicinu, ali i pisci i dobitnik Nobelove nagrade za mir Majrid Megvajer.

Ruska pravoslavna crkva je 10. januara predložila raspisivanje referenduma o zabrani veza između osoba istog pola, uprkos pojačanom pritisku Zapada na Rusiju da zaštiti ljudska prava uoči Olimpijade u Sočiju.

Predlog je zapravo odgovor na sve žučniju debatu u Rusiji o tome da li Kremlj treba više da se založi za odbranu tradicionalnih vrednosti, suočavajući se s pritiskom EU i SAD.

Portparol Ruske pravoslavne crkve Vsevolod Čapljin podsetio je da istraživanja javnog mnenja pokazuju da više od trećine Rusa vidi homoseksualnost kao bolest, što, prema njegovom mišljenju, znači da je Rusija spremna da ponovo uvede zabranu istopolnih veza iz sovjetske ere.

- Ne dovodi se u pitanje da društvo treba da razmotri ovo pitanje, s obzirom na to da živimo u demokratiji. Baš zbog toga, većina naših ljudi, a ne samo strane sile, treba da odluče šta treba da bude kažnjivo delo, a šta ne - naveo je Čapljin.

(Telegraf.rs / Tanjug)