POČELO SUĐENJE GODINE: Lažni lekar lečio decu injekcijama steroida

Viktor N. (40) optužen je za dugogodišnju prevaru. Prema rečiam roditelja, pronalazio je porodice u kojima žive deca obolelela od teškog oblika hendikepa, a onda nudio pomoć u navodnom novom leku

U Osnovnom sudu u Jagodini danas je počelo suđenje Viktoru N. (40) optuženom za dugogodišnju prevaru. Viktor je, prema rečiam roditrelja pronalazio porodice u kojima žive deca obolelela od teškog oblika hendikepa a onda nudio pomoć u navodnom novom leku.

- Procenjujem da nam je uzeo oko 50.000 evra što za kupovinu laptopa, što za putovanja do Dominikanske Republike I Perua. Navodno je imao DLP mast kojom se u kombinaciji sa injekcijama distrofija smanjivala. Prevareni su ljudi iz Jagodine, Paraćina, Niša, Zaječara, Vršca, Ćuprije i Batočine. Lažni lekar nas je posetio kada mi je sin, oboleo od distrofije mišića, imao 10 godina. Viktora je preporučio prijatelj kome je prevarant lečio rođaku. Rekao je da se u inostranstvu proizvode injekcije i da je to rešenje našeg problema, ali da je naglasio da će lečenje biti dugo i skupo. Mom sinu je davao injekcije jednom nedeljno, a platili smo mu oko 10.000 tadašnjih nemačkih maraka. Nadali smo se u ozdravljenje, a onda je nestao - kaže otac momka R. Z. (18).

I pred sudijomŽarkom Milanovićem, Vikotor je rekao da nije kriv i da je 15 svedoka koji su učestvovali u projektu, potpisalo deklaraciju o kojoj ga neće krivično goniti. Takođe je rekao da se kompletna dkumentacija o lečenju dece nalazi u Čileu ,"ali da on ne može da je uzme jer se nalazi u pritvoru a ne zna zbog čega"

- Moj klijent je nevin, Porodice su dobrovoljno pristale da učestvuju u projektu a ne u lečenju koje je neko garantovao - rekao je branilac optuženog Dragan Alempijević.

Porodice su ogorčene i nadaju se da će Viktor N. dobiti maksimalnu kaznu zatvora koja je 12 godina za ovo krivično delo. Ali, među njima i onih koji su na strain ,"doktora Viktora".

- On je potpuno nedužan, mom sinu su lekari garantovali da neće živeti duže od 18 godina ali on danas, hvala doktoru Viktoru, ima 25. Njega je Viktor lečio i mi se nikada nećemo pridružiti gonjenju. Osim nas, još dve porodice su na strani dr Viktora - kaže žena iz Zaječara.

Roditelji dece kažu da je na prvom ročištu delovao nadmeno ali napominju da nije radio sam i da treba ispitati sve koji imaju veze sa ovim slučajem.  Policija je i ranije pozivala sve one koji poznaju Viktora ili su bili na neki način prevareni, da se jave stanici policije u svom gradu.

(A. M.)