Kina zabranjuje pušenje na javnim mestima

Kina je najveći potrošač duvana sa oko 300 miliona pušača, ali uprkos popularnosti ove nezdrave navike i benefitima koje ostvaruje od prodaje duvana, ova zemlja planira da pooštri zakone o izloženosti stanovništva duvanskom dimu

Kina planira da do kraja godine zabrani pušenje na javnim mestima, u okviru napora vlasti da smanje štetan uticaj duvanskog dima po zdravlje stanovništva.

Kina, u kojoj ima oko 300 miliona pušača, najveći je svetski potrošač duvana. Pušenje je uobičajen deo svakodnevnog života građana, navodi Rojters. Komisija za zdravlje i planiranje porodice saopštila je ove sedmice da će prioritet njenog rada ove godine biti pooštravanje zakona o izloženosti stanovništva duvanskom dimu.

- U odnosu na to koliko pušenje ugrožava zdravlje ljudi, ekonomski benefiti od prodaje duvana su beznačajni -  rekao je portparol Komisije Mao Čunan na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Pozivi za pooštravanje zakona o duvanu učestali su proteklih godina u Kini, ali stručnjaci smatraju da im moćna kineska duvanska industrija, koja se protivi povećanju cene duvanskih proizvoda i štampanju upozorenja zbog opasnosti po zdravlje na kutijama cigareta, pružiti snažan otpor.

Nekoliko gradova u Kini, među kojima je i Peking, uveli su zabranu pušenja na većini javnih mesta, koja se u praksi uglavnom ne poštuje, navodi britanska agencija.

Komisija preporučuje više mera, uključujući edukaciju stanovništva o opasnostima od duvanskog dima i zabranu pušenja u školama i bolnicama.

Saopštenje Komisije usledilo je posle vladinog poziva kadrovima Komunističke partije Kine i vladinim zvaničnicima da ne puše u školama, na radnim mestima, stadionima, u vozilima javnog saobraćaja i na drugim mestima kako bi dali pozitivan primer ostalim građanima.

(Telegraf.rs / Tanjug)