U sukobima u Egiptu ubijeno 11, a ranjena 42 demonstranta

Demonstranti su uzvikivali "Dole sa vojnom vladavinom" i slogane protiv šefa armije Abdela Fataha al-Sisija, koji je predvodio Morsijevo svrgavanje u julu. Protesti su održani uoči Morsijevog ponovnog pojavljivanja pred sudom

Najmanje 11 ljudi danas je ubijeno, a 42 povređeno u sukobima demonstranata i policije širom Egipta, tokom protesta islamista koji traže da svrgnuti predsednik Mohamed Morsi bude vraćen na vlast.

U Kairu je život izgubilo troje ljudi, i još troje je poginulo u Ismailiji, Fejumu i Aleksandriji, navelo je egipatsko Ministarstvo zdravlja. Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je policija uhapsila 122 demonstranata, preneo je AFP.

Demonstranti su gađali policajce kamenicama, a u Gizi su zapalili policijsko vozilo "molotovljevim koktelima", rekao je jedan bezbednosni zvaničnik.

U Madiju je policija ispalila suzavac nedaleko od vojne bolnice gde su demonstranti bacali petarde na policajce, a sukoba je bilo i na putu duž reke Nil.

Policija je ispalila suzavac i u istočnim delovima Kaira pošto je više hiljada Morsijevih pristalica zapalilo gume i gađalo snage bezbednosti petardama, a začuli su se i pucnji iz vatrenog oružja.

Demonstranti su uzvikivali "Dole sa vojnom vladavinom" i slogane protiv šefa armije Abdela Fataha al-Sisija, koji je predvodio Morsijevo svrgavanje u julu. Protesti su održani uoči Morsijevog ponovnog pojavljivanja pred sudom u sredu.

Bivši predsednik, koji je svrgnut posle godinu dana na vlasti, optužen je, između ostalog, za špijunažu za strane organizacije i učešće u ubistvu opozicionih demonstranata. Ukoliko bude proglašen krivim, u oba slučaja mu preti smrtna kazna.

Posle Morsijevog svrgavanja, u skoro svakodnevnim protestima u Egiptu ubijeno je više od 1.000 ljudi, a više hiljada je zatvoreno.

(Telegraf.rs / Tanjug)