Od Nove godine završetak liberalizacije trgovine sa EU

Prosečna carinska zaštita na uvoz robe iz EU od 2014. godine do ulaska Republike Srbije u članstvo Unije će iznositi 0,99 odsto, dok je uvoz 95,1 odsto proizvoda u okviru Carinske tarife u potpunosti liberalizovan

Republika Srbija 1. januara 2014. godine ulazi u šestu i poslednju godinu liberalizacije trgovine sa EU, primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP), tako da će do ulaska naše zemlje u članstvo Unije prosečna carinska zaštita na uvoz iz zemalja evrozone iznositi 0,99 odsto, saopštila je danas vladina Kancelarije za evropske integracije.

Ovim je Srbija stvorila uređen i predvidiv režim trgovinskih odnosa sa EU što će doprineti boljem poslovnom okruženju za poslovanje i investiranje u Srbiji.

Osnovni cilj ovog sporazuma je stvaranje zone slobodne trgovine između EU i Republike Srbije u roku od šest godina od početka primene Privremenog trgovinskog sporazuma (PTS), koji je deo ŠP-a.

EU je najvažniji spoljnotrgovinski partner sa kojom se obavlja 60 odsto soljnotrgovinske razmene i u kojoj se realizuje 61 odsto izvoza iz Srbije. EU je i najveći investicioni partner Republike Srbije.

Srbija beleži konstantan rast izvoza na tržište EU, praćen konstantnim, ali smanjenim rastom uvoza iz Unije, što je rezultiralo smanjenjem trgovinskog deficita u razmeni sa EU.

(Telegraf.rs / Tanjug)