VAŽNO: Imate li prava na odštetu od osiguranja ako ste vozili bez zimskih guma?

Ukoliko po snegu i ledu vozite letnjim gumama, smatra se da vozilo nije tehnički ispravno. U tom slučaju obaveznim osiguranjem nadoknađuje se samo šteta koju vi nanesete drugim vozilima

Foto: Ilustracija / Tanjug/Filip Krainčanić

Većina vozača svesna je da krši zakon, ali su vrlo malo upoznati sa tim šta se dešava ukoliko načine saobraćajni udes ili učestvuju u njemu, a nemaju obavezne zimske gume. Imaju li onda pravo na "kasko" osiguranje koje uplaćuju, analizirao je sajt www.internet-prodaja-guma.

Poznato je da se "kasko" osiguranjem nadoknađuje šteta na automobilu bez obzira na to da li je vozač ili neko drugi izazvao nezgodu. Međutim, postoje i razna ograničenja i uslovljavanja, među koja spada i obavezna tehnička ispravnost vozila. Pa tako, ukoliko po snegu i ledu vozite letnjim gumama, smatra se da vozilo nije tehnički ispravno. U tom slučaju obaveznim osiguranjem nadoknađuje se samo šteta koju vi nanesete drugim vozilima.

Evo kakve su sve situacije moguće prilikom nezgode u zimskim uslovima.

Da li osiguravajuće kuće uvek proveravaju gume nakon udesa?

Ne proveravaju uvek, ali ako je u pitanju problematična situacija ili velika materijalna šteta, sigurno će se više potruditi oko tog slučaja.

(Telegraf.rs / Izvor: polovniautomobili.com)