Neobični svetski običaji u novogodišnjoj noći! (FOTO) (VIDEO)

Nemci, Austrijanci, Švajcarci i Mađari slave Dan Svetog Silvestra umesto novogodišnje večeri, Španci i Portugalci u ponoć jedu grožđe, Kinezi puštaju lampione, a Latinoamerikanci biraju posebnu boju donjeg veša

Foto: AP/Tanjug

Novogodišnji praznici vekovima se obeležavaju širom sveta. Ceremonije se od zemlje do zemlje razlikuju, ne samo po ritualima koji ih prate, već i po kalendarskom računanju vremena.I dok većina stanovnika planete slavi "klasičnu" Novu godinu, drugi proslavljaju dan Svetog Silvestra ili najluđu noć dočekuju tek na proleće.

Većina zemalja u našem okruženju slavi Novu godinu 1. januara, dok se veoma mali broj pridržava julijanskog kalendara i za prvi dan Nove godine smatra 14. januar. Ipak, u pojedinim udaljenijim zemljama, kao što su Bengal, Burma ili Kambodža, kalendarska godina počinje sredinom aprila, kada se slavi proleće.

U Bengalu se koristi brašno da bi se ispred kuće naslikale šare, u sredini kojih se nalazi zemljana posuda ispunjena svetom vodom, cinoberom i mango granom. Zemljana posuda priziva sreću za celu porodicu.

Kao i kod nas, bez obzira na različito računanje vremena i obeležavanje svoje Nove godine, 31. decembar je ipak noć koju nijedna zemlja ne propušta.

Bilo je nazivaju Danom Svetog Silvestra ili dočekuje na proleće, jedno je sigurno u najluđoj noći najvažnije je dobro se zabaviti i pozitivnih misli ući u narednu godinu. I zato ostavite sve loše stvari u 2013. i u novu 2014. zakoračite veseli. Srećna Nova godina!

(Telegraf.rs)