U Srbiji ove godine urađeno 109 transplantacija

Na stručnom skupu "Transplantacija u Srbiji", koji je organizovan na Belom dvoru povodom početka rada japanske farmaceutske kompanije "Astellas" u Srbiji, rečeno je da je povećan broj donora s četiri na pet miliona stanovnika

U Srbiji je od početka godine urađeno 109 transplantacija i to tri srca, 16 jetre i 90 bubrega, a povećan je i broj donora, tako da ovu godinu završavamo sa pet donora na milion stanovnika, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. Vladimir Đukić.

Đukić je nakon stručnog skupa "Transplantacija u Srbiji", koji je organiozovan na Belom dvoru povodom početka rada japanske farmaceutske kompanije "Astellas" u Srbiji, rekao da je pojačan kapacitet Uprave za biomedicinu.

Đukić je naglasio da je pitanje dana potpisivanje tvining sporazuma sa AKH klinikom u Beču i da se čeka samo poslednji potpis centrale Eurotransplanta, a da je potpisan sporazum po kome deca iz Srbije odlaze na transplantaciju srca i pluća u Beč.

Generalni menadžer kompanije "Astellas" za jugoistočnu Evropu Adam Pirson rekao je da ova kompanija ima ambiciozne planove u ovom regionu i da početkom rada u Beogradu žele da prošire podršku lekarima i farmaceutima u Srbiji i daju doprinos srpskoj privredi.

(Telegraf.rs)