Sirija: Politički pluralizam nakon 7000 mrtvih

Kao pokušaj da smiri pobunu, vlast je sastavila novi ustav, o kom građani danas treba da se izjasne. Iako on uvodi značajne izmene, opozicija tvrdi da je isti kao i postojeći i poziva na bojkot

Građani Sirije od jutros izlaze na glasačka mesta kako bi se izjasnili o novom ustavu. Referendum se održava kao pokušaj da se smiri pobuna protiv sirijskog predsednika, koja je izbila pre gotovo godinu dana. Za to vreme u ovoj državi poginulo je oko 7ooo ljudi. Opozicija bojkotuje referendum

Najveću izmenu u tekstu novog ustava pretrpeo je član 8 Ustava iz 1973. godine, gde je do sada pisalo da svemoćna partija Baas "rukovodi zemljom i društvom", a od sada se uvodi "politički pluralizam". Važna promena je i to da će predsednik države ubuduće moći da bude na vlasti samo dva mandata. Ipak, on i dalje zadržava značajna ovlašćenja, jer on bira premijera i vladu nezavisno od većine u parlamentu. Predsednik takođe ima pravo da u određenim slučajevima odbaci zakone koje je izglasao parlament.

Međutim, sukobi vlasti i opozicije u ovoj zemlji traju skoro godinu dana. Prema izveštajima nevladinih organizacija, do sada je život izgubilo oko 7000 ljudi. Režim sirijskog predsednika Bašara al-asada pokušava da uguši pobunu svim sredstvima, uključujući tu i bombardovanje grada Homsa, glavnog uporišta opozicije. Samo tokom jučerašnjeg dana poginule su 94 osobe, a 68 civila je ranjeno.

Vlast je pozvala više od 14 miliona Sirijaca starijih od 18 godina da izađu i glasaju.

Opozicija ukazuje na to da je novi tekst ustava suštinski isti kao i stari, i poziva Sirijce da ne izlaze na birališta. Oni traže ostavku predsednika. U članu 88 navodi se da predsednik države može biti biran samo u dva sedmogodišnja mandata, ali se u članu 155 dodaje da će nove mere stupiti na snagu 2014. godine, što, u teoriji, Asadu daje pravo da provede još 16 godina na vlasti.

Istovremeno, američki državni sekretar Hilari Klinton upozorila je danas da postoji mogućnost da Sirija sklizne u građanski rat, koji bi stranom vojnom intervencijom samo bio pogoršan.

- Mislim da postoji svaka mogućnost građanskog rata. Spoljna intervencija neće to sprečiti, već će ga verovatno ubrzati - rekla je Klintonova u intervjuu za Bi-Bi-Si tokom posete Maroku.

Ona je rekla da i dalje postoji veoma jako protivljenje bilo kakvoj stranoj intervenciji u Siriji, kako unutar te zemlje tako i u inostranstvu.

(M. S. / Beta)