KONAČNO LEPA VEST: Sve više beba se rađa u većim gradovima Srbije!

U glavnom gradu 2000. godine porodile su se 14.324 žene, dok je 2012. ta cifra stigla na 20.109, a ove će, po svemu sudeći, biti i veća

U nekim porodilištima u Srbiji ove godine zaplakaće najviše novih beba u poslednje dve decenije. Iako se čini da konačno akušeri u Srbiji imaju više posla, ovaj optimizam trenutno važi samo za najveća porodilišta u Srbiji.

Dvodecenijski maksimum porođaja osim Beograda, Novog Sada, Kragujevca dostignut je i u Prokuplju, ali u porodilištu u Nišu najavljuju da će do kraja zabeležiti 300 porođaja manje nego lane.

- Rast nataliteta u većim gradovima maskira ukupnu demografsku sliku u Srbiji. Ako uporedimo da je 2006. godine u Srbiji bilo 75.000 porođaja, a 2012. godine 65.000, jasno je da se rađa manje beba. S prosečnom starošću nacije od 44 godine i stalnim pomeranjem granice rađanja prvog deteta, raste i broj onih koji imaju problema sa plodnošću. Danas svaki sedmi, u Beogradu i svaki peti, leči se od infertiliteta. Zato nam predstoji duga borba za zdravu trudnoću i porast broja beba - kaže dr Amira Fazlagić, ginekolog i direktorka projekta "Koraci za zdravu trudnoću".

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)