DIRLJIVO: Deca iz Zvečanske poklanjaju novac bolesnoj devojčici koju ne poznaju! (FOTO)

Štićenici ustanove za decu bez roditeljskog staranja prikupili su novac dobrotvornom predstavom i izložbom, a onda odlučili da se odreknu novogodišnjih poklona u korist obolele devojčice

"Mama", "Ljubav", "Čokoladno mleko", "Drug"... Ove reči su se u slajd šouu projektovale na zidu sale u Centru za kulturnu dekontaminaciju, dok su ispod njih deca iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine, iz ustanova "Drinka Pavlović" i "Jovan Jovanović Zmaj" vlažnih očiju ubirali svoje aplauze.

Kasnije su, pričajući svojim detinjim jezikom iza scene, priznali da je to nešto najlepše što im se u životu desilo. A pre toga su se grčili od treme. Ipak, uspeli su da pred dupke punom salom CZKD-a, u kojoj su posetioci bukvalno sedeli po stepeništima i stajali između prepunih montažnih tribina odigraju svoju predstavu pod nazivom "Igra za sreću", koju je režirala Vesna Popović, a pisali su je svojim potresnim životnim pričama oni sami. Aplauz publike koja je gutala suze dugo je trajao.

Ovaj performans, kao i dobrotvornu prodajnu izložbu crteža, slika, maski i origami-figurica organizovalo je udruženje CEPORA (Centar za pozitivan razvoj dece i omladine) kako bi prikupilo sredstva za novogodišnje poklone za decu iz Zvečanske. I oni sami bili su iznenađeni interesovanjem publike koja se sinoć u 19 časova gurala da uđe u salu.

Dok su polako odlazili iz zdanja CZKD-a sa malim umetničkim delima pod miškom, gledaoci predstave "Igraj za sreću" više se uopšte nisu pitali da li mi nečemu treba da učimo decu, ili treba da učimo od njih.

(Telegraf.rs)