Krava rekorderka iz Pančeva

Na farmi AD "Kačarevo" jedna od krava daje čak 81 litar mleka dnevno

Na farmi krava AD "Kačarevo" kod Pančeva krave u proseku daju 29 litara mleka, međutim jedna od njih daje čak 81 litar dnevno. To je sigurno rekord Srbije i Balkana, gde je prosek oko 20 litara mleka po kravi.

Stojadin Đoković, upravnik farme, kaže da je jednom prilikom ova kravica uz trokratnu mužu davala 85 litara mleka. Ipak, onog dana kada je komisija proveravala mlečnost šampionke, ostvarila je rezultat od 81 litar mleka. Zasad nema podataka o tome da je neka krava u Srbiji ili na Balkanu mlečnija od ove.

Đoković kaže da nema podataka o tome da postoji krava koja daje više mleka, a tako nešto, kaže on, svako može da proveri na osnovu lista koliko je mleka predato.

A šampionka uživa razne vrste specijanog tretmana. Poželjno je da ovako mlečna krava dobije žensko tele, zato se od ove godine na farmi koristi seksirano seme bikova. To je seme koje daje samo žensku telad.

Zvonimir Simović, glavni veterinar na farmi, objasnio je da se sve krave koje daju više od 50 litara mleka osemenjuju seksiranim semenom.

(Izvor: B92)