Otkriven spomenik Njegošu u Andrićgradu

Emir Kusturica je poručio da je Njegoš pojava koja je izrazila duh srpske slobode, a postavljanje spomenika je zahvalnica njemu - duhovnom ocu i misliocu, koji je svoje životno delo stvarao i kao vladika i kao duhovnik

U Andrićgradu, kraj Višegrada u Republici Srpskoj, danas je, ispred hrama posvećenog Svetom caru Lazaru i kosovskim mučenicima, otkriven spomenik vladiki i velikom crnogorskom pesniku Petru Drugom Petroviću Njegošu.

Spomenik je otkrio književnik i akademik Matija Bećković. Skulptura Njegoša, smeštena na istoimenom trgu, kopija je spomenika koji se nalaze u Beogradu i Podgorici.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je, kako je javila RT Republike Srpske, uz idejnog tvorca Andrićgrada Emira Kusturicu, najzaslužniji što je danas Njegoš u gradu od kamena, rekao je da spomenik predstavlja večno svedočenje o ljubavi prema Njegošu.

- Postavljanje spomenika Njegošu znak je nezaborava. On ostaje večno iza nas i naše ideje, iza Emira i svih ljudi koji su dali svoj doprinos ovom zdanju - istakao je Dodik.

Spomenik Njegošu, koga je nobelovac Ivo Andrić doživljavao kao "tragičnog junaka kosovske misli", delo je vajara Sretena Stojanovića.

Svečani čin otkrivanja spomenika vladiki Njegošu i prateći kulturno-umetnički programi izvedeni su u znaku broja 200, tako da je toliki broj članova folklornih ansambala iz Višegrada, Novog Goražda, Foče, Užica i Kragujevca odigrao gluvo Glamočko kolo, a u nebo je poletelo 200 golubova i konfeta.

(Telegraf.rs / Tanjug)