Sirijske izbeglice seksualno zlostavljane u Libanu!

Sirijke koje su izbegle u Liban često su seksualno zlostavljane jer nemaju nikakvu zaštitu i nemaju kome da se požale. One često rade na crno jer nemaju dokumenta, a njihova pozicija ih pretvara u lake mete za napasnike

Žene izbeglice iz Sirije seksualno uznemiravaju njihovi poslodavci, gazde i drugi u Libanu, čime povećavaju patnje onih koji su izbegli iz svojih domova u potrazi za bezbednošću, saopštio je danas "Hjuman rajts voč".

HRV u izveštaju navodi da većina incidenata nije prijavljena lokalnim vlastima zbog straha tih žena od osvete zlostavljača ili hapšenja zbog toga što nemaju važeće boravišne dozvole.

- Žene koje su pobegle od smrti i razaranja u Siriji trebalo bi da u Libanu pronađu bezbedni raj, a ne seksualno zlostavljanje - kaže Liesl Gerntholc, direktor HRV za prava žena.

Liban je najveći primalac Sirijaca koji beže od građanskog rata koji traje skoro tri godine i u kome je poginulo više od 100.000 ljudi, dok su milioni raseljeni, navodi AP.

Mnogi Libanci su im otvorili vrata svojih kuća, ali postoje tenzije i kako se povećava broj sirijskih izbeglica one se često suočavaju sa neprijateljstvom i diskriminacijom.

HRV je intervjuisao 12 žena koje su rekle da su bile uznemiravane i primoravane na seksualne odnose. Osam od njih su udovice, neudate ili su u Libanu bez muževa. Svih 12 žena su registrovane kao izbeglice kod UNHCR.

(Telegraf.rs / Tanjug)