KRSTIĆ: Budžet je realan i odgovoran

- Ne radimo stvari koje bi bilo neodgovorno da radimo i koje ne moramo da radimo, ali "zaorali" smo po svim delovima prihodne i rashodne strane budžeta - poručio je ministar finansija

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je danas da je budžet za 2014. godinu napravljen odgovorno i na realnim osnovama. Kako je ministar objasnio, to znači da se ne ide na veće rezove od onih koji su u ovom trenutku neophodni.

Krstić je, učestvujući na Nacionalnom budžetskom forumu, istakao da je budžet za 2014. prvi korak ka konsolidaciji fiskalnog sistema Srbije i dovođenja u red javnih finansija.

- Ne radimo stvari koje bi bilo neodgovorno da radimo i koje ne moramo da radimo, ali "zaorali" smo po svim delovima prihodne i rashodne strane budžeta - rekao je ministar, dodajući da iza budžeta stoji cela vlada.

On je naveo da su rešavanje problema javnih preduzeća, državnih banaka i poboljšana naplata poreza tri prioriteta bez kojih neće biti moguće ostvariti budžet za narednu godinu.

Krstić je rekao i da će PDV za ugostiteljske usluge biti povećan sa osam na 10, umesto na 20 odsto.

Ministar je najavio da će u narednih šest do devet meseci biti završen proces restrukturiranja preduzeća, i da će biti rešeni problemi velikih preduzeća, kao što su Galenika, Železara....

Krstić je napomenuo da u ovom trenutku nije bilo politički moguće da se ide na agresivnije reforme koje bi se odnosile na penzije.

(Telegraf.rs / Tanjug, Beta)