ČEKAO PRAVDU 22 GODINE: Policajac Desimir Miketić oslobođen krivice!

Viši sud u Beogradu, oslobađajuću presudu policajcu izrekao je pre godinu dana i na nju se žalila ostećena strana, ali je Apelacioni sud potvrdio i konačno stavio tačku na ceo slucaj

Apelacioni sud u Beogradu, posle pune 22 godine trajanja postupka, oslobodio je pravosnažno Desimira Miketića krivice za ubistvo dvadesetjednogodišnjeg Dejana Mladenovića.

- Miketić je oslobođen optužbi da je 30. jula 1991. godine u jednoj kafani u Beogradu, postupajući u nužnoj odbrani ispalio metak iz službenog pistolja i ranio mladića starog 21 godinu, koji je prethodno u lokalu pucao iz puške - kako se navodilo u optužnici koju je kao tužilac podnela majka pokojnog mladica.

U optužnici, po kojoj se vodio postupak protiv tada aktivnog policajca, navodi se i da je mladić, pošto ga je Miketić ranio, ne osvrćući se na njegovu naredbu da stane i baci pušku, nastavio da preti prisutnima "da će sve da ih pobije".

O ovom slučaju, raspravljao je i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu koji je zaključio da je došlo do povrede procesne obaveze, zbog nedelotvornosti istrage i obavezao Srbiju da majci ubijenog mladica, Miljani Mladenović isplati četiri hiljade evra na ime nakande nematerijalne štete, kao i pet hiljada evra na ime troškova.

(Telegraf.rs)