TORTA OD PELENA: Novitet za babine u Pomoravlju (FOTO)

- Rođaci koji drže do sebe, uz poštovanje tradicije i običaja, u prvu posetu bebi ne odlaze bez torte od pelena - kaže Svetlana Đorđević, majstor u pravljenju torte koja se ne jede

Iz kućne radionice Paraćinke Svetlane Đorđević, nekadašnje štofarske radnice, ne izlaze metri štofa, već - torte od pelena, koje su postale u ovom kraju novitet u poštovanju starinskog običaja prvog obilaska bebe nakon izlaska iz porodilišta.

Tradiciju "babina“ uglavnom svi poštuju, čak i oni koji ne drže previše do običaja. Jer kad se rodi beba, ništa se ne prepušta slučaju.

- Pile sa glavom, pogača, sir, so, crni luk i vino obavezan je sadržaj pletene kotarice, dok je torta od pelena – kaže Svetlana - poslednjih godina "modni detalj“.

- Ništa se loše neće destiti ako te torte ne bude, ali za rođake i prijatelje koji "drže do sebe“ ovakav poklon danas se jednostavno podrazumeva. Nije jestiva, ne treba se mučiti sa filom, a sadrži sve što dozvoljava mašta onog ko tortu poklanja. Ima oblik po želji, a osim pelena, ostalo se sve izamašta. Štramplice, igračkice, čarapice, portiklice, zvečkice, kupke.. sve je dozvoljeno. Što više, to bolje, pod uslovom da ne bude prenatrpano - objašnajva nam Svetlana sistem pravljenja ovog noviteta, u čemu već ima podužu praksu.

(Z. R. P.)