Medalje UN za 45 srpskih vojnika

Pripadnici Vojske Srbije dobili su odlikovanja za vreme provedeno u komandi mirovne misije UN na Kipru

U komandi mirovne misije Ujedinjenih nacija na Kipru, 45 pripadnika Vojske Srbije, koji su trenutno angažovani u toj misiji, dobilo je medalje UN za vreme provedeno u misiji, saopšteno je iz Vojske Srbije.

Dodeli medalja prisustvovali su ambasador Srbije na Kipru Savo Ðurica, kao i zastupnik zamenika komandanta Združene operativne komande Generalštaba, pukovnik Željko Petrović.

Na Kipru boravi i nekoliko starešina Vojske Srbije radi neposrednih priprema i upoznavanja sa zonom odgovornosti i uslovima angažovanja naredne martovske rotacije srpskih mirovanja koji će zameniti nagrađene. Cilj posete je i operacionalizacija tehničkih pitanja u vezi sa sistemom rotacija srpskog kontigenta.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije anagžovani su u pet mirovnih misija UN - na Kipru, u Liberiji, Kongu, Obali Slonovače i u Libanu. Najviše ih je u mirovnoj misiji na Kipru - 45 oficira i profesionalnih vojnika smeštenih u bazi "Stefan Nemanja", koja je ime dobila u oktobru prošle godine kada su je srpski "plavi šlemovi" preuzeli od kolega iz Slovačke.

(M. S. / Tanjug)