Netanijahu upozorio da je rat moguć!

- Ja bih išao tako daleko da kažem da bi loš sporazum mogao dovesti do druge neželjene opcije - rekao je izraelski premijer, aludirajući na rat. On je više puta nagovestio moguću izraelsku vojnu akciju, ako ne bude blokirana izgradnja atomskog oružja u Iranu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da bi rat mogao izbiti kao rezultat lošeg sporazuma između svetskih sila i Irana o nuklearnom programu.

Netanijahu lobira protiv svakog sporazuma koji ne bi lišio Iran sposobnosti za obogaćivanje uranijuma, uoči nastavka pregovora zakazanih za 20. novembar u Ženevi.

On je zapravo apelovao da se ne ukinu međunarodne ekonomske sankcije nametnute Teheranu, a takođe više puta nagovestio moguću izraelsku vojnu akciju, ako diplomatija i sankcije ne blokiraju ono što on kaže da je iranski cilj − izgradnja atomskog oružja.

Obraćajući se parlamentu, Netanijahu je rekao da je nastavak ekonomskog pritiska na Iran najbolja alternativa dvema drugim opcijama koje je opisao kao loš sporazum ili rat.

- Ja bih išao tako daleko da kažem da bi loš sporazum mogao dovesti do druge neželjene opcije - rekao je on, aludirajući na rat.

Rojters navodi da eksperti u inostranstvu i Izraelu duboko sumnjaju da izraelska vojska sama može da nanese veliku štetu iranskim atomskim postrojenjima duboko pod zemljom.

Iran tvrdi da nuklearni program služi isključivo u mirnodopske svrhe, u šta Zapad i Izrael ne veruju.

(Telegraf.rs / Tanjug)