Svetska banka daje Srbiji kredit od 250 miliona dolara za reforme

- Kako bismo osigurali da se reforme nastave, planirali smo i dodatna sredstva u narednim fazama, ali pošto se uverimo u ispravnost poteza i ozbiljnost reformi u prvoj fazi - objasnila je direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan

Svetska banka odobriće Srbiji kredit od 500 miliona dolara za podršku budžetu i pomoć vladi za sprovođenje reformi, a već u februaru ili martu 2014. mogla bi da odobri prvi kreditni paket od 250 miliona dolara za prvu fazu reformi, najavila je  direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Elena Goldstin.

- Kako bismo osigurali da se reforme nastave, planirali smo i dodatna sredstva u narednim fazama, ali pošto se uverimo u ispravnost poteza i ozbiljnost reformi u prvoj fazi - objasnila je Goldstin.

Ona je precizirala da podrška koja će ići u srpski budžet podrazumeva da će biti novca za otpremnine, za nezaposlene i finasiranje različitih programa koji će onima koji ostanu bez posla omogućiti da nađu druge poslove ili da se prekvalifikuju za druga zanimanja.

- Pošto u Vladi već rade na tome, mi očekujemo da ćemo u januaru ili do februara moći da procenimo da li su na dobrom putu. Za sada sve ukazuje da jesu. Mislim da ćemo onda, u februaru ili martu moći da odobrimo ta sredstva - objasnila je Goldstin.

(Telegraf.rs/ Tanjug)