EKONOMISTI: Južni tok neće sniziti cenu gasa

Izgradnja gasovoda "Južni tok" uposliće domaću građevinsku industriju, ali pojeftinjenje cene gasa zavisiće od transportne tarife i cene nafte, kažu analitičari

Izgradnja gasovoda "Južni tok" uposliće domaću građevinsku industriju, ali pojeftinjenje cene gasa zavisiće od transportne tarife i cene nafte, kažu analitičari.

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević rekao je da treba raditi na tome da što više poslova na izgradnji dobiju domaće kompanije, jer bi to doprinelo privrednom rastu Srbije.

- Gasovod nema direktnog uticaja na cenu gasa, to je rečeno i od ruske strane. Ako bude imao nekog uticaja, to ćemo saznati kad budemo znali kako će se tarifirati protok gasa, o čemu do sada nije bilo reči u javnosti - rekao je Kovačević.

- Mi ćemo imati određene benefite jer ćemo imati direktan pristup gasu, za razliku od dosadašnje situacije gde smo zavisili od transporta kroz Ukrajinu i Mađarsku. Očekujem da to može da dovede do korekcija cene transporta gasa, ali sam gas se procenjuje u odnosu na cenu nafte - rekao je Bušatlija.

(Telegraf.rs / Beta)